Η κληρονομικότητα, το άγχος, το στρες, οι έντονοι ρυθμοί της καθημερινότητάς σου είναι κάποιοι παράγοντες που ευθύνονται για την τριχόπτωση τόσο σε άντρες όσο και σε γυναίκες.
Άλλος ένας λόγος τριχόπτωσης, όπως επιβεβαιώνουν ερευνητές από το University of Oulu and Unit of General Practice της Φινλανδίας είναι το μεταβολικό σύνδρομο συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, της υπέρτασης και της αντίστασης στην ινσουλίνη.
Η μη σωστή διατροφή, η μειωμένη πρόσληψη μακροθρεπτικών και μικροθρεπτικών συστατικών, όπως πρωτεΐνες, λιπαρά, μέταλλα και βιταμίνες είναι μία αναστρέψιμη αιτιολογία της απώλειας μαλλιών.
Τι να τρώω για να μην πέφτουν τα μαλλιά:
Ω-3 λιπαρά οξέα
Τα Ω-3 ανήκουν στην κατηγορία των πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, παίζουν σημαντικό και δομικό ρόλο στο σώμα, στην ορθή λειτουργία του εγκεφάλου και στη βελτίωση της πυκνότητας των μαλλιών, εάν δεν υπάρχουν ελλείψεις από την καθημερινή δίαιτα. Η ημερήσια επάρκεια Ω-3 λιπαρών οξέων εξασφαλίζεται προσλαμβάνοντας 1,1 gr οι γυναίκες και 1,6 gr οι άντρες. Σολομός, σκουμπρί, τόνος, ρέγγα, λιναρόσπορος, καρύδια είναι τρόφιμα πλούσιας περιεκτικότητας σε Ω-3 λιπαρά οξέα.
Σίδηρος
Ο σίδηρος είναι ένα μέταλλο που είναι φυσικά παρόν σε πολλά τρόφιμα, προστίθεται σε ορισμένα τρόφιμα και διατίθεται ως συμπλήρωμα διατροφής. Απαραίτητος για την ανάπτυξη, την φυσιολογική λειτουργία των κυττάρων, τη σύνθεση ορισμένων ορμονών και του συνδετικού ιστού. Παρατηρούνται συχνά μειωμένα τα επίπεδά του σε άτομα με τριχόπτωση. 18 mg σιδήρου για τις γυναίκες και 8 mg για τους άντρες εξασφαλίζουν θρεπτική επάρκεια σε καθημερινή βάση. Τροφές που αποτελούν καλές πηγές σιδήρου είναι οι φακές, το σπανάκι, το tofu, το βόειο κρέας, τα στρείδια και άλλα.
Ψευδάργυρος
Ο ψευδάργυρος είναι ένα ιχνοστοιχείο που βρίσκεται στα κύτταρα σε όλο το σώμα και απαιτείται για το σωστό έργο του αμυντικού συστήματος του σώματος, ενισχύει τη δράση της ινσουλίνης και μειωμένες τιμές αυτού έχουν συσχετισθεί θετικά με την απώλεια μαλλιών. 11 mg την ημέρα είναι η ελάχιστη δόση που πρέπει να προσλαμβάνεται με βάσει τις διατροφικές αναφορές. Οι ζωικές πρωτεΐνες είναι καλές πηγές ψευδαργύρου σε αντίθεση με τις φυτικές που δεν είναι τόσο βιοδιαθέσιμες. Τα καρύδια, τα δημητριακά ολικής αλέσεως και τα όσπρια είναι πλούσια σε ψευδάργυρο.
Αμινοξέα
Η μη βέλτιστη πρόσληψη του βασικού αμινοξέος L-λυσίνη σχετίζεται με αυξημένη αποδυνάμωση των μαλλιών και μειωμένο όγκο αυτών, όπως φάνηκε από δημοσιευμένη έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην Ινδία πέρυσι. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πως άτομα με χαμηλά επίπεδα λυσίνης έτειναν να έχουν παράλληλα και μειωμένα επίπεδα ιστιδίνης, ισιλευκίνης και αλανίνης. Οι ημερήσιες συστάσεις από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για τη λυσίνη είναι 12 mg για κάθε ένα κιλό σωματικού βάρους. Τρόφιμα στα οποία συναντάμε τη λυσίνη είναι η παρμεζάνα, το βόειο κρέας και αρνί, οι γαρίδες, ο τόνος, οι κολοκυθόσποροι και τα λευκά φασόλια μεταξύ άλλων.