Διευκολύνσεις στην πληρωμή ρεύματος
Μεγαλύτερες εκπτώσεις στους συνεπείς πελάτες

Ο περισσότερος κόσμος, αλλά και χιλιάδες επιχειρήσεις πλήττονται από τα μέτρα που λαμβάνονται κατά του κορονοϊού. Ωστόσο, σε ότι αφορά στους συνεπείς καταναλωτές, θα υπάρξουν διευκολύνσεις για την πληρωμή των λογαριασμών ρεύματος.

Ήδη, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αλλά και οι εταιρίες ηλεκτρικής ενέργειας συζητούν τα μέτρα που θα λάβουν για την βελτίωση της εισπραξιμότητας των λογαριασμών ρεύματος.

Οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά στις διευκολύνσεις για την πληρωμή ρεύματος θα παρθούν από την κυβέρνηση και συγκεκριμένα από το υπουργείο Οικονομικών. Που σημαίνει ότι το κόστος των ρυθμίσεων θα καλυφθεί από το κράτος. Οι δε επιχειρήσεις προμήθειας ρεύματος μπορούν να πάρουν κι όποια άλλα μέτρα κρίνουν καλύτερα για τους πελάτες τους.

Ήδη τα μέτρα που έχουν ληφθεί κατά του κορονοϊού έχουν επιπτώσεις στην εξόφληση των λογαριασμών ρεύματος, σύμφωνα με πληροφορίες σε όλο το φάσμα της αγοράς.

Στις τηλεδιασκέψεις που έγιναν χθες (19.03.2020) μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ και των εταιρειών τέθηκε και το θέμα της διακοπής ρεύματος για ληξιπρόθεσμες οφειλές, μέτρο που εφαρμόστηκε με ένταση τους προηγούμενους μήνες αλλά στις σημερινές συνθήκες θεωρείται δύσκολο να εφαρμοστεί, ακόμη και για πρακτικούς λόγους.

Το ΥΠΕΝ στέλνει το μήνυμα αφενός ότι δεν θα υπάρξει ανοχή για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές και αφετέρου ότι ο ενεργειακός τομέας θα στηριχθεί με κάθε πρόσφορο μέσο.

«Ό,τι πράξουμε θα είναι μετρημένο με βάση τα στοιχεία τα οποία αλλάζουν κάθε μέρα. Πρέπει να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες, πρέπει να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, πρέπει να στηρίξουμε τους εργαζόμενους που έχουν μείνει προσωρινά χωρίς δουλειά. Αλλά την ίδια στιγμή πρέπει να είναι «ζυγισμένες» οι κινήσεις μας, έτσι ώστε να μην πάμε να κάνουμε προσωρινά τους καλούς και στη συνέχεια να καταστρέψουμε τον ενεργειακό ιστό της χώρας, τις ενεργειακές επιχειρήσεις και η χώρα να γυρίσει δεκαετίες πίσω τελικά, γιατί ο τομέας αυτός είναι τα θεμέλια της οικονομίας», ανέφερε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης.

Στις τηλεδιασκέψεις που είχαν χθες ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς και η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, εκτός από τη μείωση των εσόδων των προμηθευτών, συζητήθηκε και η μείωση του κόστους προμήθειας λόγω της πτώσης των τιμών χονδρικής και των δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα.

Στο μεταξύ, με απόφαση του Κωστή Χατζηδάκη από σήμερα Παρασκευή στο υπουργείο εφαρμόζεται εκ περιτροπής εργασία με φυσική παρουσία σε συνδυασμό με τηλεργασία. Οι υπάλληλοι του υπουργείου χωρίστηκαν σε δύο ομάδες και θα εργάζονται εναλλάξ ανά 15θήμερο στο γραφείο ή από το σπίτι.