Εισβολή πολικού αεροχείμαρρου
Έρχεται μπαράζ χιονοπτώσεων

Ο πολικός αεροχείμαρρος αναμένεται να προκαλέσει κάθετη πτώση της θερμοκρασίας τα προσεχή 24ωρα, ενώ μια δεύτερη διαταραχή, που θα ξεκινήσει να εκδηλώνεται τη Δευτέρα, θα βάλει, κυριολεκτικά, τη χώρα στον πάγο.

Από την Παρασκευή το απόγευμα θα ξεκινήσει μια ισχυρή ψυχρή εισβολή από τη βόρεια Ελλάδα. Το Σάββατο, οι ψυχρές αέριες μάζες θα έχουν καλύψει όλη τη χώρα.

Πρόκειται για πολικές αέριες μάζες από τον βόρειο Ατλαντικό, δεν είναι από τη Σιβηρία, οι οποίες φαίνεται να καλύπτουν από την Πέμπτη την κεντρική και ανατολική Ευρώπη και να κινούνται, στη συνέχεια, νοτιότερα, στα Βαλκάνια και την Ελλάδα. 

Πιθανότατα θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως την Τετάρτη. Θα έχει μεγάλη διάρκεια το κρύο. Μιλάμε για πάρα πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, πολύ ισχυρό παγετό στην ηπειρωτική χώρα και κυρίως τα βόρεια.

Πώς θα κινηθούν οι χιονοπτώσεις

Σε ό,τι αφορά τα φαινόμενα και τα χιόνια, ο έμπειρος μετεωρολόγος του meteo.gr τονίζει ότι Πέμπτη και Παρασκευή η θερμοκρασία θα είναι κάπως ανεβασμένη λόγω των νοτιάδων και δεν αναμένεται κάτι το ιδιαίτερο.
Από το βράδυ της Παρασκευής, όμως, ξεκινά η ψυχρή εισβολή. Το πρώτο ψυχρό μέτωπο θα δώσει χιόνια στα δυτικά και στα βόρεια. Μέσα στο Σάββατο θα επηρεάσει κυρίως περιοχές της Θεσσαλίας, της ανατολικής Στερεάς, στην οποία συμπεριλαμβάνονται και η Αττική και η Εύβοια, των Κυκλάδων, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Χιονοπτώσεις αναμένονται και στην Αττική, σίγουρα στα βόρεια προάστια.

Το σενάριο για χιόνια μέχρι τις παραλίες και -15 στα βόρεια

Τη Δευτέρα αναμένεται μια δεύτερη διαταραχή, η οποία θα δώσει υετό, δηλαδή χιόνι, και πάλι σε αρκετές περιοχές της ανατολικής Στερεάς, της Πελοποννήσου, της Κρήτης και των Δωδεκανήσων.

Το αυτοματοποιημένο μοντέλο του meteo.gr -το οποίο, σημειωτέον, αλλάζει συχνά την πρόγνωσή του- δίνει χιονόπτωση στο κέντρο της Αθήνας τη Δευτέρα:

Εκπληκτος ο Αρναούτογλου: «Έχω πολλά χρόνια να δω τέτοια χιονοεξέλιξη»

Σε ανάρτησή του στο Facebook ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει για τον επερχόμενο χιονιά, που «φαίνεται να δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά από την Κυριακή, σύμφωνα και με τα σημερινά προγνωστικά στοιχεία».

Στη συνέχεια, μάλιστα, δεν κρύβει την έκπληξή του, γράφοντας το εξής: «Πολλά χρόνια είχα να δω μια τέτοια χιονοεξέλιξη από τα προγνωστικά μοντέλα, πραγματικά!».

Επίσης, για την ερχόμενη Κυριακή (23/1), εξηγεί πως «το χρώμα το λευκό, που υποδηλώνει μεγάλη πιθανότητα για χιονόπτωση, πιάνει όπως βλέπετε τα περισσότερα νησιά του Αιγαίου μέχρι και τη θάλασσα αλλά και τις περισσότερες περιοχές της Κρήτης και τα βόρεια Δωδεκάνησα με πολύ χαμηλό υψόμετρο», τονίζοντας πως αναμένονται και τα αυριανά προγνωστικά στοιχεία.