Εκλογές 2023: Πού ψηφίζω;
Ανακοινώθηκαν τα εκλογικά τμήματα

Σχεδόν 10 ημέρες πριν από τις εκλογές 2023, το ΥΠΕΣ ανακοίνωσε όλα τα εκλογικά κέντρα της χώρας. Και φέτος οι εκλογείς μπορούν πολύ εύκολα με ένα κλικ και μερικά προσωπικά στοιχεία να μάθουν που θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέσω της ειδικής εφαρμογής στο gov.gr «Πού ψηφίζω 2023».

Από χθες όσοι μπαίνουν στην εφαρμογή - ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ, μπορούν να δουν το σχολείο, όπου θα πρέπει να πάνε την Κυριακή 21 Μαΐου για να ψηφίσουν. Σημειώνεται, ότι τα εκλογικά τμήματα ενδέχεται να έχουν αλλάξει από το 2019, οπότε, θα πρέπει να συμβουλευτείτε την εφαρμογή πρώτα. 

Τα εκλογικά κέντρα μπορεί να είναι δημοτικά σχολεία, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ. Για να διαμορφωθούν καταλλήλως, τα σχολεία θα κλείσουν για δύο ημέρες, την Παρασκευή 18 Μαΐου και τη Δευτέρα 22 Μαΐου. 

Πού θα δείς «Πού ψηφίζεις» στις εκλογές 2023 

Θα πρέπει να μπείτε στην εφαρμογή του ΥΠΕΣ «Μάθε πού ψηφίζεις» στο gov.gr 

Πατήστε https://mpp.ypes.gov.gr/#/ για την εφαρμογή 

Οδηγίες για να βρεις «Πού ψηφίζεις 2023» - Δυο τρόποι 

Υπάρχουν δύο τρόποι για να βρείτε το εκλογικό σας τμήμα. 

Ο πρώτος είναι απλός και χρειάζεται μόνο τον εκλογικό σας αριθμό. Αν τον πληκτρολογήσετε θα μεταφερθείτε άμεσα σε νέα καρτέλα, όπου σας πληροφορεί για το σχολείο που θα ψηφίσετε.

Ο δεύτερος αφορά αυτούς που δεν γνωρίζουν το εκλογικό τους αριθμό. Θα μπορέσετε να μάθε το εκλογικό τμήμα με 5 προσωπικά στοιχεία. 

1. Επώνυμο (Ολογράφως) 

2. Όνομα (Τα δύο πρώτα γράμματα)

3. Όνομα μητέρας (Τα δύο πρώτα γράμματα) 

4. Όνομα πατέρα (Τα δύο πρώτα γράμματα) 

5. Έτος γέννησης (4 ψηφία)

τσι, είτε με τον έναν είτε με τον άλλο τρόπο θα σας ανοίξει μία καρτέρα, όπου θα γράφει τα προσωπικά στοιχεία (εκλογικός αριθμός, ονοματεπώνυμο, όνομα μητέρας, πατέρα), την εκλογική περιφέρεια όπου ανήκετε, το εκλογικό διαμέρισμα και στο τέλος το εκλογικό τμήμα. 

Εκλογές 2023: Πώς μπορώ να ψηφίσω χωρίς ταυτότητα 

Την ημέρα εκλογών, σύμφωνα με όσα αναφέρει ο οδηγός του Υπουργείου Εσωτερικών οι ψηφοφόροι θα προσέρχονται με την ταυτότητά τους ενώπιον της εφορευτικής επιτροπής, η οποία θα τους δίνει τα ψηφοδέλτια, αφού επιβεβαιώσει τα στοιχεία τους. 

Τι γίνεται όμως εάν λίγες ημέρες πριν ένας ψηφοφόρος χάσει την ταυτότητά του. 

Σύμφωνα με τον οδηγό, η αναγνώριση των στοιχείων του εκάστοτε ψηφοφόρου εκτός από την ταυτότητα, γίνονται και με άλλα 4 έγγραφα.

Συγκεκριμένα: 

αν δεν υπάρχει αστυνομική ταυτότητα, γίνεται δεκτή σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής 

  • το διαβατήριο 
  • το δίπλωμα οδήγησης 
  • ή το βιβλιάριο όλων των Ταμείων 

Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.

Πώς βλέπουν οι ετεροδημότες πού ψηφίζουν 

Όσοι έχουν αίτηση για να ψηφίσουν τον Δήμο που κατοικούν, οι ετεροδημότες δηλαδή, μπορούν να δουν στην εφαρμογή αν εγκρίθηκε η αίτησή τους. 

Σύμφωνα με την εφαρμογή του ΥΠΕΣ η εφαρμογή ανανεώθηκε στις 11 Απριλίου και περιλαμβάνει μεταβολές μέχρι και τις 28 Φεβρουαρίου.

Θα πρέπει να ακολουθήσουν ακριβώς την ίδια διαδικασία που περιγράφεται παραπάνω. Απλά, θα περιλαμβάνεται στην καρτέλα που θα τους ανοίξει ο Δημος στον οποίο έχουν κάνει αίτηση για ετεροδημότευση και το σχολείο. 

Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες στις εκλογές 2023 

Δώδεκα ώρες θα έχουν στη διάθεσή τους οι ψηφοφόροι προκειμένου να ασκήσουν το κορυφαίο δημοκρατικό τους δικαίωμα. 

Συγκεκριμένα, οι κάλπες ανοίγουν στις 7:00 το πρωί της Κυριακής (21/5) και η ψηφοφορία ολολήρώνεται στις 19:00. 

Πάντως, είθισται η ψηφοφορία να παρατείνεται για λίγη ώρα σε περίπτωση που κατά την ώρα λήξης της ψηφοφορίας υπάρχουν ουρές έξω από κάποιο εκλογικό τμήμα.