Εξοδος με...χρονικό όριο
Σκέψεις για περιορισμό των μετακινήσεων

Με μια μερίδα πολιτών που δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο της εξάπλωσης του κορονοϊού και να επιμένει να συνωστίζεται, οι Αρχές πλέον σκέφτονται το ενδεχόμενο αυστηροποίησης των μέτρων απαγόρευσης κυκλοφορίας.

Οι απίστευτες εικόνες συνωστισμού έξω από τράπεζες τόσο την Τρίτη, όσο και σήμερα, αλλά και η κοσμοσυρροή το Σαββατοκύριακο στην παραλία Θεσσαλονίκης δείχνουν πως κάποιοι πολίτες αναζητούν παραθυράκια στα μέτρα απαγόρευσης κυκλοφορίας και περιορισμού των μετακινήσεων και δεν αντιλαμβάνονται την προσωπική ευθύνη που έχουν στον περιορισμό της εξάπλωσης του φονικού ιού -έως την Τρίτη η Ελλάδα θρηνούσε 49 θύματα.

Οι εικόνες αυτές ανησύχησαν την κυβέρνηση και γι' αυτό υπάρχουν σκέψεις για το πώς θα πεισθούν να μείνουν και αυτοί σπίτι. Εξάλλου μόνο τυχαίο δεν είναι ότι μετά τις απαράδεκτες εικόνες με τη συρροή ηλικιωμένων -που είναι ευπαθής ομάδα- σε ΑΤΜ και υποκαταστήματα τραπεζών, υπήρξε και παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σ. Πέτσας: Εξετάζουμε το ενδεχόμενο συγκεκριμένων περιορισμών

Τις πληροφορίες ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να τεθεί χρονικός περιορισμός στις μετακινήσεις των πολιτών, επιβεβαίωσε, σήμερα, ο Στέλιος Πέτσας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει τα συγκεκριμένα μέτρα καθώς παρατηρείται κατάχρηση τόσο στον ημερήσιο αριθμό μετακινήσεων όσο και στη διάρκειά τους. Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να τεθούν συγκεκριμένοι χρονικοί περιορισμοί με τους πολίτες «να βγαίνουν μία-δύο φορές, συνδυάζοντας τις μετακινήσεις τους, να είναι σύντομες».
«Θέλουμε να συνδυάσουμε τον χρονικό περιορισμό και την αποστολή στο 13033 ώστε να αναφέρεται η ώρα», συμπλήρωσε ο κ. Πέτσας προσθέτοντας ότι εξετάζεται το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας στην παραλία της Θεσσαλονίκης, να ισχύσει και για άλλες περιοχές σε πόλεις όπου παρατηρείται συνωστισμός.

Μετακίνηση με χρονικό περιορισμό και SMS

Ανάμεσα στα νέα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας που σκέφτονται οι Αρχές είναι:

  • τρίωρος χρονικός περιορισμός μετακίνησης πολιτών,
  • περιορισμός του αριθμού μετακινήσεων του κάθε πολίτη,
  • χρονικό περιθώριο προσέλευσης σε υποκαταστήματα τραπεζών,
  • απαγόρευση μετακίνησης συγκεκριμένες ώρες της ημέρας,
  • κατάργηση της γραπτής δήλωσης και δήλωση μετακίνησης μόνο με SMS (θα υπάρχει καταγραφή της ώρας εξόδου, και ενδεχομένως θα περιορίσει και την έξοδο ηλικιωμένων και ευπαθών ομάδων).

Πρόγευση τα νέα μέτρα σε 5 δήμους στη Βόρεια Ελλάδα

Τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, σε πέντε δήμους στη βόρεια Ελλάδα ενδεχομένως να αποτελούν πρόγευση για όσα μπορεί να εφαρμοστούν καθολικά στην χώρα. 
Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνέντευξης τύπου ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς επεσήμανε πως η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, «δεν έχει κριθεί τίποτα ακόμη.

Είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όλα τα απαιτούμενα μέτρα που θα περιορίσουν την εξάπλωση του ιού. Για τους πέντε δήμους στη βόρεια Ελλάδα αναστέλλονται οι εξαιρέσεις στην κίνηση στις εξής περιπτώσεις:

  1. Κίνηση παροχής βοήθειας ανάγκης (Β4). Αυτή θα γίνεται από το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, από τους οικείους δήμους)
  2. Μετάβαση σε τελετή (Β5). Μοναδική εξαίρεση η περίπτωση κηδείας, στην οποία θα παραβρίσκεται μόνο το στενό συγγενικό περιβάλλον του νεκρού.
  3. Σωματική άσκηση - κίνηση για τις ανάγκες κατοικιδίου (Β6). Μοναδική εξαίρεση η κίνηση κατοικιδίου που θα επιτρέπεται για 15 λεπτά πέριξ της οικίας του κατόχου.
  4. Επίσης στα σούπερ μάρκετ καθίσταται υποχρεωτική η αναλογία 1 πελάτης ανά 20 τ.μ. χώρου.

Η ΕΛ.ΑΣ. «τρέχει» να βάλει σε σειρά τους συνταξιούχους

Τις τελευταίες ημέρες οι άνδρες της αστυνομίας εκτός από το ρόλο του ελέγχου των βεβαιώσεων εξόδου στο πλαίσιο των μέτρων της απαγόρευσης κυκλοφορίας, έχουν αναλάβει να βάλουν… σε σειρά ασφαλείας, δηλαδή στα 2 μέτρα απόσταση, τους συνταξιούχους που συνωστίζονται έξω από τις τράπεζες και τα ΑΤΜ.

Με τους επιστήμονες να επιμένουν στον περιορισμό των πολιτών στα σπίτια τους τονίζοντας το πόσο κρίσιμες είναι οι επόμενες εβδομάδες για να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού, ο περιορισμός των μετακινήσεων κρίνεται απαραίτητος και είναι καθοριστικής σημασίας να πειστεί και η μικρή μερίδα του κόσμου που αδιαφορεί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα μία γυναίκα στη Θεσσαλονίκη που χαρακτήριζε «κότες», όσους επιλέγουν να μένουν σπίτι.