Χαλάρωση μέτρων από το Σάββατο
Πότε ανοίγουν τα καταστήματα;

Μπορεί η πανδημία να είναι στην κορύφωσή της, αλλά ο κυβερνητικός σχεδιασμός μιλά για χαλάρωση των μέτρων και μάλιστα από το προσεχές Σάββατο.

Το θέμα είναι να υπάρξει μια χρυσή τομή εν μέσω των σκληρών δεικτών της πανδημίας και να επιτευχθεί μια ισορροπία, δίχως προβλήματα.

Τι «χαλαρώνει» από το Σάββατο

Την Παρασκευή, θα συζητηθεί για εφαρμογή από την επόμενη κιόλας ημέρα, από το Σάββατο 20 Μαρτίου, η άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας από τις 19:00 και η μεταφορά της στις 21:00, όπως ισχύει και για τις καθημερινές.

Επίσης θα συζητηθεί, για άμεση εφαρμογή, η χρήση του κωδικού 6 στα SMS και για μετακίνηση σε άλλο δήμο και με αυτοκίνητο ή μηχανή. Σήμερα χρησιμοποιείται μόνο για μετακίνηση με τα πόδια ή με το ποδήλατο. Και τα δύο μέτρα εκτιμάται ότι θα περιορίσουν τις συγκεντρώσεις στα σπίτια και παράλληλα, καθώς και ο καιρός «ανοίγει», θα προσφέρουν μία ανάσα ελευθερίας στους πολίτες.

Στο τραπέζι συνεχίζει να μένει ζωντανό το σενάριο στις 22 Μαρτίου να ανοίξουν κομμωτήρια και καταστήματα περιποίησης νυχιών, αυστηρά με ραντεβού.

Και στις 29 Μαρτίου να ανοίξει και το λιανεμπόριο, με αποστολή μηνύματος στο 13032, τρίωρης διάρκειας, για παραλαβή εκτός καταστήματος.

Σταδιακά και ως τα τέλη Απριλίου λογικά θα έχει πετύχει το άνοιγμα όλων των δραστηριοτήτων.

Εκτός από την αγορά και τα σχολεία (όλων των βαθμίδων), προσβλέπει ότι θα υπάρχουν οι συνθήκες και για το άνοιγμα της εστίασης σε εξωτερικό χώρο αλλά και οι μετακινήσεις από νομό σε νομό. Προϋπόθεση να έχουν «αποσυμπιεστεί» τα νοσοκομεία και να έχει χτιστεί ένα σημαντικό τείχος ανοσίας του πληθυσμού με τον εμβολιασμό. Κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι είναι εφικτό, καθώς ως τότε θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι συμπολίτες μας άνω των 60 ετών και με τουλάχιστον μία δόση εμβολίου όλοι οι πολίτες με βαριά υποκείμενα νοσήματα. 

Στις 15 Μαΐου η χώρα ανοίγει τις πύλες της στους τουρίστες

Το άνοιγμα του τουρισμού, της βαριάς βιομηχανίας της χώρας μας, αποτελεί το μεγαλύτερο «όπλο» για την ανάταξη της οικονομίας και στόχος είναι η φετινή σεζόν να είναι πολύ καλύτερη από την περσινή.

Τα ισχυρά χαρτιά στα χέρια της Ελλάδας για να κερδίσει αυτό το μεγάλο στοίχημα είναι το Πιστοποιητικό Εμβολιασμού – πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη που υιοθετήθηκε χτες από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή – αλλά και οι διμερείς συμφωνίες που προωθεί η χώρα με άλλες χώρες, εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διευκόλυνση των ταξιδιών όσων πολιτών τους έχουν εμβολιαστεί.