Τα σημεία αναφοράς της Αθήνας, αυτά που πρέπει οπωσδήποτε να δει όποιος την επισκέπτεται, δεν έχουν τελειωμό…
Δείτε τα 4 σημεία που πρέπει να επισκεφτείτε όπωσδήποτε αν βρεθείτε πρώτη φορά στην Αθήνα.
Λυκαβηττός
Ένας υπέροχος λόφος στην καρδιά της Αθήνας. Ιδανικός για τους λάτρεις της πεζοπορίας, αλλά και για όσους επιθυμούν να απολαύσουν μια μοναδική θέα, που φτάνει μέχρι τον Πειραιά, με καλύτερη ώρα να είναι εκείνη του ηλιοβασιλέματος. Εναλλακτικός τρόπος να φτάσετε εκεί είναι με τελεφερίκ.
Στην κορυφή του συναντάμε το εκκλησάκι του Αϊ-Γιώργη, ένα ανοιχτό θέατρο όπου παλιότερα γίνονταν συναυλίες, ενώ στα «πόδια» του αφθονούν οι γραφικές γωνιές, όπως η πλατεία Δεξαμενής στο Κολωνάκι.
Αλλά ο Λυκαβηττός έχει και πολλά… μυστικά: άγνωστα στους πολλούς εκκλησάκια και σπήλαια αλλά και σήραγγες (κατασκευασµένες κυρίως για στρατιωτικούς λόγους).
Tip: Το τελεφερίκ ξεκινά από τις οδούς Πλουτάρχου και Αριστίππου, στο Κολωνάκι, 09:00-02:30, κάθε 30΄, €7 με επιστροφή.
Μοναστηράκι
Σημείο αναφοράς του κέντρου της Αθήνας, με πολλές επιλογές σήμερα για φαγητό, shopping και βραδινές εξόδους, αυτή η γειτονιά δεν παύει να είναι ταυτισμένη με τα παλαιοπωλεία της και το παζάρι της, το περίφημο «γιουσουρούμ».
Από τους γύρω δρόμους ξεχωρίζουν η οδός Αδριανού, με τα μεζεδοπωλεία και τα cafés της, η Ηφαίστου και η Πανδρόσου, με τα είδη λαϊκής τέχνης και τα souvenirs. Το όνομα της συνοικίας προέρχεται από τη βυζαντινή εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, που ήταν μετόχι της μονής Καρέα (εξ ου «μοναστηράκι»).
Στην ομώνυμη πλατεία συναντάμε τον σταθμό του ηλεκτρικού, κάποια… διάσημα σουβλατζίδικα και πλανόδιους μουσικούς, το τζαμί Τζισταράκη -σήμερα παράρτημα του Μουσείου Λαϊκής Τέχνης - και λίγο πιο πάνω την περίφημη Βιβλιοθήκη του Αδριανού, κτισμένη το 132 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό.
Αναφιώτικα
Πρόκειται για μια γειτονιά στη βορειοανατολική πλευρά της Ακρόπολης, που διατηρεί την ιδιαιτερότητά της και έχει χαρακτηριστεί παραδοσιακός οικισμός.
Σε μόλις 10΄ από το πολύβουο κέντρο της Αθήνας, κάτω ακριβώς από τον Ιερό Βράχο, μεταφερόµαστε σ’ ένα νησί του Αιγαίου!
Στα μέσα του 19ου αιώνα νησιώτες (κυρίως από την Ανάφη, εξ ου και το όνομα), που ήρθαν στην Αθήνα για να εργαστούν ως χτίστες, άρχισαν να φτιάχνουν εδώ τα μικρά, κάτασπρα, κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής σπιτάκια.
Τα ασβεστωμένα δρομάκια, οι γλάστρες με λουλούδια που αφθονούν και ευωδιάζουν, η παντελής απουσία αυτοκινήτων κάνουν αυτόν τον περίπατο αγαπημένη απόδραση.
Αρχαία Αγορά
Βρίσκεται ανάμεσα σε Μοναστηράκι, Πλάκα και Θησείο, κατά μήκος της οδού Αδριανού. Ιδρύθηκε στα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. και αποτελούσε το κέντρο της διοικητικής, εμπορικής, πολιτιστικής, κοινωνικής και θρησκευτικής ζωής της αρχαίας Αθήνας.
Περπατώντας σήμερα εδώ, παίρνουμε μια ιδέα για την καρδιά της πόλης των κλασικών και ελληνιστικών χρόνων, με τον Ναό του Ηφαίστου (γνωστός σήμερα ως Θησείο), τη (μεταγενέστερη) Στοά του Αττάλου -που στεγάζει το Μουσείο της Αρχαίας Αγοράς- αλλά και την Ακρόπολη να δεσπόζει στο βάθος.
Μια επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο (καθημερινά 08:00-15:00/€8) είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς, αναζωογονητικούς καθώς και… επιμορφωτικούς περιπάτους που μπορείτε να κάνετε στην πρωτεύουσα!