Εντείνονται οι έλεγχοι κατά της αισχροκέρδειας

Εντείνονται από σήμερα (28.03.2022) οι έλεγχοι στην αγορά για την πάταξη φαινομένων αισχροκέρδειας, ειδικά στα προϊόντα εκείνα που σχετίζονται με τον πόλεμο (σιτάρι, καλαμπόκι και ηλιέλαιο) και βέβαια καύσιμα, που από σήμερα οι παράγοντες της αγορά προβλέπουν έναν ακόμη γύρο ανόδου των τιμών, απόρροια της αύξησης των διεθνών του πετρελαίου.

Στην κυβέρνηση θα επιστρατεύσουν στην προσπάθειά τους, αυτή δύο όπλα. Το πρώτο έχει να κάνει με την ρύθμιση που βάζει πλαφόν στα περιθώρια κέρδους και η άλλη στην υποχρέωση που έχουν οι επιχειρήσεις να γνωστοποιούν στην Πολιτεία τις ποσότητες από συγκεκριμένα προϊόντα που έχουν στις αποθήκες τους, καθώς επίσης και τις τιμές στις οποίες αποκτήθηκαν.

Από σήμερα αναμένεται νέος κύκλος αυξήσεων στις τιμές των καυσίμων, μετά την άνοδο πάνω από τα 120 δολάρια το βαρέλι της τιμής του «μαύρου χρυσού». Βέβαια σήμερα νωρίς το πρωί στην Ασία οι τιμές σημείωναν σημαντική πτώση και ήταν στις 02:00 ήταν λίγο πάνω από τα 117 δολάρια το βαρέλι.  

Και το σαββατοκύριακο οι τιμές στην αντλία σημείωσαν μικρή άνοδο αν και βρίσκονται ελαφρά χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά τους. Πάντως παράγοντες της αγοράς των καυσίμων εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες θα δούμε ακόμη υψηλότερα επίπεδα. Ωστόσο κύκλοι του υπουργείου Ανάπτυξης αναφέρουν ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν τις επόμενες ημέρες, αφού όπως σημειώνουν ήδη τα πρόστιμα πέφτουν βροχή, σε όλους εκείνους – της εφοδιαστικής αλυσίδας των καυσίμων – που ανεβάζουν τα περιθώρια κέρδους τους πάνω από εκείνα του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Στην αντλία οι τιμές για την βενζίνη των 95 οκτανίων είναι σταθερά πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο. Πιο συγκεκριμένα η μέση τιμή είναι περίπου στο 2,05 ευρώ το λίτρο, ενώ θεωρείται ότι από την Δευτέρα θα λίγο πιο ψηλά. Στο πετρέλαιο θέρμανσης είναι περίπου σε μέσα επίπεδα στο 1,55 ευρώ το λίτρο.

Στο diesel κίνησης αγγίζει πλέον αν δεν τα υπερβαίνει σε κάποιες περιπτώσεις και τα 2 ευρώ το λίτρο.

Φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα την περασμένη Παρασκευή ήταν σε πτωτική πορεία. Ειδικότερα η τιμή του φυσικού αερίου υποχώρησε εκ νέου κάτω από το ψυχολογικό όριο των 100 ευρώ η μεγαβατώρα και συγκεκριμένα στα 98,63 ευρώ, σημειώνοντας πτώση 11,6%.

Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος βρέθηκε στα 229 ευρώ η μεγαβατώρα, σημειώνοντας πτώση 4,70%.

Οι πληθωριστικές πιέσεις ως εκ τούτου επιμένουν και για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα ανατρέπουν τον κεντρικό σχεδιασμό της κυβέρνησης, η ανάπτυξη υπονομεύεται, ενώ χρειάζονται επιπλέον κονδύλια για στήριξη της κοινωνίας και της οικονομίας.

Τα βλέμματα όλων πλέον στρέφονται στις τιμές που θα διαμορφωθούν για φυσικό αέριο, ηλεκτρικό και πετρέλαιο τις επόμενες ημέρες. Αναλυτές πάντως σημειώνουν ότι η όποια αποκλιμάκωση στο ενεργειακό μίγμα θα πρέπει να συνδέεται με την λήξη του πολέμου.