Κορονοϊός: Μέτρα πριν τα Χριστούγεννα
Το "παράθυρο" που αφήνει ανοιχτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ανοικτό το ενδεχόμενο για νέα μέτρα για την ανάσχεση της πανδημίας κυρίως λόγω της μετάλλαξης Όμικρον ακόμα και κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για την μετάλλαξη Όμικρον, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: «Αυτά που ξέρουμε είναι μάλλον ανησυχητικά. Η μόνη απάντηση στην Όμικρον είναι η επιτάχυνση του προγράμματος εμβολιασμών με την τρίτη δόση. Στην Ελλάδα ανοίξαμε την 3η δόση για όλο τον πληθυσμό, είμαστε από τους πρώτους, και αν χρειαστεί να πάρουμε επιπλέον μέτρα θα υλοποιηθούν κατά την διάρκεια των Χριστουγέννων».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε πως «υπάρχει έντονη ανησυχία για την επέλαση της μετάλλαξης Όμικρον η οποία αργά ή γρήγορα θα κάνει την εμφάνισή της σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και είναι επιβεβλημένο να επιταχύνουμε τον εμβολιασμό. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στην τρίτη δόση. Οι επιστήμονες μας υποδεικνύουν ότι είναι σε αυτή την φάση είναι η πιο ενδεδειγμένη λύση».

Εκτός από τα μέτρα για να μπει «φρένο» στην εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον, ο πρωθυπουργός προανήγγειλε ανακοινώσεις και την αντιμετώπιση των αυξήσεων σε ρεύμα και φυσικό αέριο.

Όπως είπε, υπάρχει ανησυχία για τις αυξήσεις στις τιμές φυσικού αερίου. Θα συζητήσουμε για παρεμβάσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η κυβέρνηση θα προνοεί για να περιορίζει στο μέτρο του εφικτού τις αυξήσεις στο ρεύμα και το φυσικό αέριο. Θα βοήσουμε τους αγρότες και θα πω περισσότερα στον προϋπολογισμό, το Σάββατο».

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι υπάρχουν φαινόμενα εργαλειοποίησης. «Η χώρα μας στηρίζει τις βαλτικές χώρες και την Πολωνία.  Θα συζητήσουμε για την ευρωπαϊκή αυτονομία στην λήψη αποφάσεων για να μπορεί η Ευρώπη να υπερασπίζεται τα γεωπολιτικά της συμφέροντα».