Κορονοϊός: Ολα τα μέτρα για τα σούπερμαρκετ
Ανοιχτά και τις Κυριακές

Νέα μέτρα, νέοι περιορισμοί, αλλά και αλλαγές στο ωράριο λόγω κορονοϊού έρχονται για τα σούπερμαρκετ σε μία προσπάθεια να σταματήσει ο συνωστισμός που μπορεί να οδηγήσει στην εξάπλωση του ιού, αλλά και για να καλυφθούν οι ανάγκες των καταναλωτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναμένεται να ανακοινώσει τη νέα σειρά μέτρων στην οποία θα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων και το άνοιγμα των σούπερμαρκετ για τις επόμενες 4 Κυριακές, ενώ οι περιορισμοί στον αριθμό των πελατών θα ισχύσουν για όλα τα εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα αναφέρεται:

  • Ο περιορισμός εισόδου πελατών με βάση τη σχέση 1 πελάτης ανά 10 τ.μ. του καταστήματος.
  • Θα τηρούνται κανόνες υγιεινής, όπως η υποχρεωτική απόσταση 2 μέτρων μεταξύ καταναλωτών και υπαλλήλων, η διάθεση αντισηπτικών υγρών, η χρήση γαντιών.
  • Θα διευρυνθεί το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ

 Σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει ρύθμιση για τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των σούπερ μάρκετ από τις 7 το πρωί έως και τις 10 το βράδυ.

  • Θα υπάρξει η δυνατότητα λειτουργίας των σούπερ μάρκετ τις επόμενες 4 Κυριακές. Υπενθυμίζεται πως ήδη έχει επιτραπεί το ντελίβερι των αγορών από τα σούπερ μάρκετ και τις Κυριακές.
  • Υπενθυμίζεται π[ως πλέον στα σούπερ μάρκετ οι πελάτες μπαίνουν με κάρτα εισόδου, ενώ από την Πέμπτη οπότε και θα ξαναμπούν στα ράφια τα αντισηπτικά, θα υπάρχει πλαφόν και κάθε καταναλωτής θα μπορεί να αγοράσει έως τρία μπουκάλια.

Δείτε επίσης: Κορονοϊός: Tips για πρόληψη σε σούπερμαρκετ

Πώς θα αντιμετωπιστεί η αισχροκέρδεια
Στη ρύθμιση για τα σούπερ μάρκετ και τα εμπορικά καταστήματα θα υπάρχψουν για την αντιμετώπιση φαινομένων αισχροκέρδειας. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι η ρύθμιση θα περιγράφει επαρκώς σε ποιο βαθμό οι ανατιμήσεις θα θεωρούνται αισχροκέρδεια. Σύμφωνα με πληροφορίες αυτό θα προσδιορίζεται με βάση το όφελος που θα υπολογίζεται με βάση τις τιμές κτήσης και πώλησης.

Να κλείσουν τα εμπορικά καταστήματα ζητά η ΕΣΕΕ

Στο μεταξύ, υποχρεωτική και καθολική αναστολή λειτουργίας όλων των εμπορικών καταστημάτων ζητάει η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας με επιστολή της στους υπουργούς Ανάπτυξης, Οικονομικών, Εργασίας και Υγείας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή: «Καθημερινά λαμβάνουμε πιεστικά μηνύματα από την πλειοψηφία των Εμπορικών Συλλόγων από όλη την Ελλάδα που ζητούν πλέον την συνολική αναστολή της λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων. Ήδη πολλοί επιχειρηματίες, αυτοβούλως, αποφασίζουν να προχωρήσουν στο κλείσιμο των καταστημάτων τους. Είναι επομένως η ώρα αυτό να γίνει συνολικά με κρατική απόφαση, όπως ακριβώς έχει γίνει στην Ιταλία και στην Ισπανία, με την εξαίρεση των καταστημάτων τροφίμων, των σούπερ μάρκετ και των φαρμακείων.

Εφόσον η αναστολή λειτουργίας εφαρμοστεί υποχρεωτικά και με καθολικό τρόπο, θα προστατευτεί ουσιαστικά η δημόσια υγεία και δεν θα δημιουργηθούν περαιτέρω προβλήματα στις εμπορικές επιχειρήσεις. Φυσικά, η απόφαση πρέπει να συνοδεύεται από αντίστοιχα υποστηρικτικά μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων αυτών».