15 Μαρτίου
Διπλή μάσκα στους εξωτερικούς χώρους

Η εικόνα των λυμάτων δεν είναι και η καλύτερη κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παράταση του lockdown για τουλάχιστον δυο εβδομάδες, τουλάχιστον σύμφωνα με τους ειδικούς. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή Αναλυτικής Χημείας, Νίκο Θωμαΐδη, τις τελευταίες τρεις ημέρες έχει παρατηρηθεί μια μικρή ύφεση στα λύματα, χωρίς να μειώνεται το ιικό φορτίο του κορονοϊού, οπότε και θα χρειαστεί παράταση των μέτρων μέχρι 15 Μαρτίου σίγουρα. «Πρέπει να πέσουν δείκτες όπως οι εισαγωγές στα νοσοκομεία και η ύφεση στις ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά.

Δείτε επίσης: 6 τρόποι για να μην θολώνουν τα γυαλιά όταν φοράς μάσκα

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος τάχθηκε χωρίς δεύτερη σκέψη υπέρ της διπλής μάσκας στους εσωτερικούς χώρους ως την πιο αποτελσματική λύση στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού.

Αναφορικά με το τρίωρο μήνυμα για ψώνια ήταν κάθετος, καθώς αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση της κινητικότητας και του συνωστισμού.

«Να μην τρομάζουμε αλλά να προσέχουμε. Είχαμε μεγάλο αριθμό κρουσμάτων αλλά και πολλά τεστ. Δείχνει δυο πράγματα, ότι το lockdown έτσι όπως το εφαρμόζουμε δεν έχει την αποτελεσματικότητα που θέλουμε. Η λέξη lockdown από μόνη της δεν λέει πολλά πράγματα. Η μετάδοση του ιού γίνεται εξαιτίας της απρόσεκτης ανθρώπινης επαφής. Δεν είναι τα πάντα κλειστά και ο κόσμος συνεχίζει να έρχεται σε επαφή», είπε.

Και πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει μαγικός τρόπος να μην μεταδίδεται ο ιός. 100% γίνονται επαφές και πρέπει να ψάξουμε που γίνονται και να τις περιορίσουμε. Το θετικό είναι ότι δεν έχουμε πολλούς νεκρούς. Το Νοέμβριο είχαμε με 3.000 κρούσματα 120 νεκρούς. Σε αυτό έχει συμβάλλει και το γεγονός όπως τόνισε ότι έχουν εμβολιαστεί και πολλοί από τις ευπαθείς ομάδες».