Την απόφαση να λειτουργήσουν τα κομμωτήρια, τα κουρεία και τα κέντρα αισθητικής το Σάββατο 7 Νοεμβρίου και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου με διευρυμένο ωράριο αν το επιθυμούν οι ιδιοκτήτες τους ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.
Η απόφαση αυτή ελήφθη μετά τον φόρτο εργασίας στα κομμωτήρια εξαιτίας του επικείμενου lockdown από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου έως τις 30 Νοεμβρίου.
Από την Δευτέρα ωστόσο 9 Νοεμβρίου 2020 όλα τα κομμωτήρια θα είναι κλειστά.
Δείτε επίσης: Lockdown: Ανοιχτά τα κομμωτήρια έως και την Κυριακή
Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα πάνε στα κομμωτήρια, όσοι βρήκαν ραντεβού την… τελευταία στιγμή, καθώς στα SMS στο 13033, τα οποία θα είναι υποχρεωτικά για οποιαδήποτε μετακίνηση από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (07.11.2020), δεν προβλέπεται η επιλογή για… beauté. Σύμφωνα με πληροφορίες, την Παρασκευή αναμένεται να επιλυθεί το ζήτημα που “είναι καθαρά τεχνικό”. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να προστεθεί ένας επιπλέον κωδικός στα SMS, που θα προβλέπει τη μετακίνηση στα κομμωτήρια.
Στάση για… κούρεμα πριν το lockdown
Τα κομμωτήρια της Αθήνας και του Πειραιά δούλεψαν σήμερα στο ανώτατο επιτρεπόμενο όριο πληρότητας, μετά τις ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για νέα καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.
Οι πολίτες έσπευσαν να προετοιμαστούν για την καραντίνα των τριών εβδομάδων και πολλοί ξεκίνησαν με μια στάση για κούρεμα. Οι επιχειρήσεις κομμωτικής και τα κέντρα περιποίησης έκαναν χρήση του διευρυμένου ωραρίου, το οποίο από τις 4 Μαΐου έχει επεκταθεί από τις 7 πμ μέχρι τις 10 μμ, αφού τα τηλέφωνα για ραντεβού είχαν ξεκινήσει από χθες το απόγευμα.
«Χθες το βράδυ είχα γύρω στις τριάντα κλήσεις. Στην αρχή νόμιζα ότι έγινε κάτι κακό. Έπαιρναν τηλέφωνο για να κλείσουν ραντεβού ή να τα αλλάξουν γιατί τις επόμενες ημέρες ήταν γεμάτα. Σήμερα από τις επτά και μισή ξεκίνησαν πάλι τα τηλέφωνα στο κινητό», λέει ο Τάσος Μανωλόπουλος που εργάζεται ως κομμωτής.
Ο Χάρης Αργυρός ο οποίος διατηρεί ένα σύγχρονο κουρείο στα Άνω Πετράλωνα περιγράφει στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων τι επικράτησε μετά την ανακοίνωση των νέων μέτρων. «Είναι κλεισμένα για τις επόμενες δυο μέρες τα ραντεβού μέχρι να γίνει το ολικό lockdown. Αυτή η προσέλευση του κόσμου είναι πρωτοφανής. Μέσα σε δυο μέρες θα εξυπηρετηθεί σχεδόν όλο το πελατολόγιο».
Αυτοαπασχολούμενοι του κλάδου θεωρούν πως αναγκάζονται να κλείσουν λόγω κάποιων παραβάσεων από επιχειρηματίες της εστίασης.
«Δεν θα πληρώσουμε εμείς το μάρμαρο επειδή κάποιοι δεν τηρούσαν τους κανόνες και δούλευαν με 200% πληρότητα» λέει ο Βασίλης Θεοχάρης στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο οποίος διατηρεί κουρείο στο Παγκράτι. Συνεχίζει λέγοντας: «Είμαστε είδος ανάγκης. Δεν είμαστε είδος πολυτελείας. Κάποιος ηλικιωμένος δεν μπορεί να ξυριστεί γιατί δεν μπορεί να σηκώσει το χέρι του. Ένας νεότερος έχει σπάσει χέρι του δεν μπορεί να ξυριστεί».
Ωστόσο, υπάρχουν επαγγελματίες και εργαζόμενοι του κλάδου οι οποίοι ανησυχούν μήπως νοσήσουν στη διάρκεια της εργασίας τους, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Κλαδικής Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κουρέων Κομμωτών Ελλάδος.
«Και τα κομμωτήρια πρέπει να κλείσουν όπως κλείνουν όλες οι επιχειρήσεις. Πρέπει να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία. Και την δικιά μας και των οικογενειών μας και των υπαλλήλων μας».
Εκτός από το θέμα της προστασίας της υγείας κάποιοι επαγγελματίες θίγουν και το ζήτημα της πεσμένης κίνησης, λέγοντας ουσιαστικά πως τους συμφέρει να βρίσκονται σε αναστολή εργασίας. «Τον Νοέμβριο έκανε από μόνος του ο κόσμος lockdown. Ακόμα και στις αρχές του μήνα που είχαν όλοι πληρωθεί δεν είχαμε κίνηση» υπογραμμίζει η Ντόρια Τσιριγώτη.