Η αντίστροφη μέτρηση φαίνεται πως έχει ξεκινήσει και τα περιοριστικά μέτρα του lockdown θα χαλαρώσουν σταδιακά.
Αυτό τουλάχιστον εκτιμάται από πηγές της κυβέρνησης και ειδικούς.
Το γεγονός ότι τηρούνατι τα μέτρα κανονικά, αλλά συνδυαστικά και με την επιτάχυνση των εμβολιασμών από μεγάλο τμήμα του πληθυσμού θα οδηγήσει σε σταδιακή χαλάρωση αναφορικά με το ωράριο μετακίνσης, αλλά και σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Το πρώτο μέτρο που θα τεθεί σε ισχύ θα είναι η απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα.
Μέχρι τώρα για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να κλειδώσει είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ. Οι ειδικοί οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών, από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.
Το δεύτερο μέτρο που φαίνεται ότι θα σταματήσει να ισχύει είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6.
Υπενθυμίζεται πως έως και σήμερα το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς τη χρήση ΙΧ.
Ψηλά στην ατζέντα της συνεδρίασης της επιτροπής των λοιμωξιολόγων είναι και το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς.
Φαίνεται πως τα κομμωτήρια θα είναι αυτά που θα ναοίξουν άμεσα, προκειμένου να επαναλειτουργήσουν με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς από τη Δευτέρα 22 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται πως τα κομμωτήρια και την προηγούμενη φορά που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων επαναλειτούργησαν πρώτα, καθώς, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.
Ωστόσο, όλα θα κριθούν στην αυριανή σύσκεψη των λοιμωξιολόγων, καθώς εκεί θα αξιολογηθούν τα μέτρα που ισχύουν έως σήμερα και θα αποφασιστεί το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής άρσης τους με στόχο την επάνοδο στην κανονικότητα.
Όσο για τις επιπτώσεις της πανδημίας και των περιοριστικών μέτρων, παραδέχθηκε ότι υπάρχει πίεση στην πραγματική οικονομία, με ένα ιδιαίτερο πρόβλημα να παρατηρείται στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.