Lockdown: Τι θα γίνει με την απαγόρευση κυκλοφορίας;
Σκέψεις για νέα περιοριστικά μέτρα

Δύσκολη εξίσωση καλείται να λύσει για μία ακόμη φορά η κυβέρνηση, καθώς μονόδρομο αποτελεί η λήψη αυστηρότερων μέτρων για την αναχαίτιση της διασποράς του κορονοϊού, με τον προβληματισμό να εντείνεται και τις συσκέψεις στο Μαξίμου να παίρνουν φωτιά, καθώς επιχειρείται να βρεθεί η χρυσή τομή ανάμεσα σε τρεις όρους, έναν άγνωστο, οι μεταλλάξεις του ιού και δύο γνωστούς, την παιδεία και την οικονομία. 

Το στενό επιτελείο του πρωθυπουργού αναμένει τις τελικές αποφάσεις των επιδημιολόγων, ενώ ήδη επεξεργάζεται σενάρια συνυπολογίζοντας το λιγότερο δυνατό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. 

Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη επαναλαμβάνουν σταθερά ότι παρά τα οφέλη της τηλεκπαίδευσης, το φυσικό περιβάλλον των μαθητών είναι το σχολείο και γι’ αυτό το κλείσιμο των ανοικτών σχολικών δομών ανά την Ελλάδα θα αποτελέσει την έσχατη λύση.

Εν τω μεταξύ έντονη ανησυχία καταγράφεται για την Αττική, καθώς απότομη είναι η αύξηση των κρουσμάτων. 

Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ στην Αττική καταγράφηκαν χθες συνολικά 535 από τις συνολικά 1.151 μολύνσεις. Παρότι το λεκανοπέδιο βρίσκεται στο κόκκινο, προβληματίζει η εκτίναξη στον αριθμό μολύνσεων σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών στα νοσοκομεία, η οποία ακόμη βρίσκεται υπό έλεγχο. 

Σημειώνεται ότι οι περιοχές που προκαλούν μεγάλη ανησυχία είναι το κέντρο, η Κυψέλη και τα Πατήσια. 

Από την πλευρά του, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή στην Αττική καταγράφονται περί τα 4.000 ενεργά κρούσματα, πρόσθεσε ότι «απαιτείται ειδική προσοχή» και έδωσε τα εξής στοιχεία που καταδεικνύουν την αύξηση ανά τομέα:

  • Βόρειος Τομέας: αύξηση 81% την τελευταία εβδομάδα.
  • Κεντρικός Τομέας: αύξηση 67% με 1040 ενεργά κρούσματα.
  • Στον Δυτικό Τομέα αύξηση 123% με 550 ενεργά κρούσματα.
  • Ανατολική Αττική: Αύξηση 62%
  • Πειραιάς: αύξηση 90% με περίπου 500 ενεργά κρούσματα.
  • Περιφέρεια Αττικής: αύξηση 78% με πάνω από 4.000 ενεργά κρούσματα.

Τα πέντε μέτρα που εξετάζονται

Ξορκίζοντας μέχρι στιγμής την υιοθέτηση ενός καθολικού lockdown, αν και μερίδα λοιμωξιολόγων τάσσεται υπέρ της λύσης αυτής, η κυβέρνηση επεξεργάζεται τα εξής σενάρια:

  • Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 18.00 – 05.00 και στην Αττική αντί από τις 21:00 το βράδυ που ισχύει
  • Διακοπή του click in shop
  • Διακοπή του click away
  • Μέτρα τοπικού χαρακτήρα σε όποια περιοχή κριθεί απαραίτητο.
  • Παρεμβάσεις στα σχολεία

Οι ειδικοί εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τα σχολεία, με κάποιους από αυτούς να ζητούν άμεσο κλείσιμο όλων των σχολικών μονάδων – σενάριο ωστόσο που δεν φαίνεται να προκρίνεται.

Νέο κονδύλι για τους πληττόμενους

Στο μέτωπο της οικονομίας, επισημαίνεται ότι εκταμιεύτηκαν 728 εκατομμύρια ευρώ σε δάνεια μέσω του SURE για τη χώρα μας, με τα οποία συμπληρώνεται το ποσό των 2,7 δισ. που είχε εγκριθεί.

Τα κονδύλια αυτά καλύπτουν μέτρα στήριξης εργαζομένων και εργοδοτών τα οποία τέθηκαν σε εφαρμογή από την αρχή της υγειονομικής κρίσης, προκειμένου να διατηρηθούν οι θέσεις απασχόλησης. Περιλαμβάνουν, δηλαδή, την αποζημίωση ειδικού σκοπού, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τίθενται σε προσωρινή αναστολή, την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων και την υλοποίηση του προγράμματος «ΣΥΝ- ΕΡΓΑΣΙΑ».