Το λουλούδι του Δαρβίνου έχει πάρει αρκετή «δημοσιότητα» τις τελευταίες ώρες!
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, δυο γυναίκες συνελήφθησαν στα Ιωάννινα την ώρα που μάζευαν το λουλούδι του Δαρβίνου ή αλλιώς πρίμουλα, καθώς πρόκειται για παράνομη πράξη.
Το λουλούδι του Δαρβίνου έχει γίνει τις τελευταίες ώρες αρκετά γνωστό γιατί όλοι αναρωτήθηκαν τι είναι και εννοείται πως μέσα σε αυτούς ήμασταν και εμείς.
Λοιπόν, το λουλούδι του Δαρβίνου είναι ένα θαυματουργό φυτό που έχει ιδιότητες εξαιρετικά θεραπευτικές και πωλείται πολύ ακριβά καθώς φαίνεται πως «λειτουργεί» απέναντι σε πολλές παθήσεις. Σύμφωνα με όσα αναφέρουν βοτανολόγοι, το φυτό μπορεί να πωληθεί μέχρι και 50.000 ευρώ αποξηραμένο και χώρες όπως η Γερμανία το προτιμούν.
Η πρίμουλα φυτρώνει σε ορεινά σημεία της χώρας και τα άνθη της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σαλάτες, γλυκά αλλά και σε άλλες μαγειρικές παρασκευές.
Σύμφωνα με διάφορες μελέτες, το λουλούδι του Δαρβίνου, ως αφέψημα, μπορεί να χαλαρώσει τα νεύρα, βοηθά στη βρογχίτιδα, τον έντονο βήχα, δυναμώνει την καρδιά και βοηθά στην αρθρίτιδα.
Ως αιθέριο έλαιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ανοιχτές πληγές και θεραπεύει το δέρμα από μώλωπες.
Το φυτό περιέχει βιταμίνη C και διάφορα μέταλλα που βοηθούν τον οργανισμό.
Καταλαβαίνεις πως ένα τέτοιο βότανο είναι λογικό να έχει μεγάλη ζήτηση και για αυτό το λόγο θέλησαν οι δυο γυναίκες να μαζέψουν αρκετό από αυτό – συγκεκριμένα 27 κιλά – διότι είναι πολλά τα χρήματα που μπορεί να βγάλει κάποιος από αυτό.
• Σε τι εδαφοκλιματικές συνθήκες ευδοκιμεί η πρίμουλα;
Επιλέγουμε θέσεις προστατευμένες από τον μεσημεριανό ήλιο, καθώς η πρίμουλα χρειάζεται δροσερό περιβάλλον και υγρασία για να ευδοκιμήσει. Επίσης, τα ζεστά ή ψυχρά ρεύματα αέρα συντελούν στην ξήρανση των φύλλων και των λουλουδιών της πρίμουλας. Μεταφυτεύουμε τις πρίμουλες σε ρηχές γλάστρες και ζαρντινιέρες καθώς έχουν επιφανειακό ριζικό σύστημα. Ενσωματώνουμε στο χώμα υλικά που διατηρούν την υγρασία, όπως ο περλίτης και ο ζεόλιθος, ενώ παράλληλα προσθέτουμε κομπόστ και κοπριά στο εδαφικά μείγμα.
• Τι ανάγκες σε πότισμα, λίπανση και ποια άλλη φροντίδα χρειάζεται η πρίμουλα;
Η πρίμουλα θα χρειαστεί συχνό πότισμα για να αναπτυχθεί, ενώ παράλληλα θα πρέπει να εξασφαλίσουμε καλή αποστράγγιση. Φροντίζουμε να μη μένει νερό στο πιατάκι της γλάστρας. Σχετικά με τη λίπανση της, προσθέτουμε υγρό λίπασμα για ανθοφόρα φυτά μια φορά τον μήνα. Να σημειώσουμε επίσης πως η πρίμουλα προσβάλλεται από μελίγκρα που κατσαρώνει το φύλλωμα της και αφήνει μελιτώδη εκκρίματα. Για να την προστατεύσουμε ψεκάζουμε προληπτικά με διάλυμα πράσινου σαπουνιού, διαλύοντας μία κουταλιά της σούπας τριμμένο πράσινο σαπούνι σε ένα λιτρο νερό.
• Κι ένα μυστικό για την πρίμουλα
Πέραν της καλλωπιστικής της αξίας ως ανθοφόρο καλλωπιστικό φυτό, η πρίμουλα χρησιμοποιείται στην κουζίνα για τα εδώδιμα άνθη της σε σαλάτες καθώς και για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών.