Μπορεί πριν λίγες μέρες να υπήρχε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επιτραπούν οι μετακινήσεις εκτός νομού, αλλά φαίνεται πως η αύξηση των κρουσμάτων έχει κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου στους επιστήμονες, οι οποίοι εκφράζουν έντονη ανησυχία για το τι μέλλει γενέσθαι.
Ωστόσο, η καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για το ν κορονοϊό εξέφρασε, έμμεσα, την ελπίδα ότι φέτος το Πάσχα ίσως είναι δυνατές οι μετακινήσεις εκτός νομού ώστε να περάσουμε αυτές τις ημέρες «στις ιδιαίτερες πατρίδες μας». Η κυρία Κοτανίδου τόνισε ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε».
Η αλήθεια είναι πως για να "ανοίξουν" εκ νέου οι μετακινήσεις εκτός νομού και να δοθεί το πράσινο φως, θα πρέπει σίγουρα να περιοριστεί δραστικά ο αριθμός των κρουσμάτων, κυρίως στην περιοχή της Αττικής.
Στο ζήτημα των μετακινήσεων εκτός νομού αναφέρθηκε και ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο κανάλι του Φαλήρου.
Οπως είπε, «δεν έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό της ανοσίας του πληθυσμού με το εμβόλιο, ώστε να αρχίσουν να επιτρέπονται οι μετακινήσεις των εμβολιασμένων από νομό σε νομό». Επιπλέον, τόνισε ότι φέτος θα είναι διαφορετικό το Πάσχα σε σχέση με αυτό του 2020. «Δε θα είναι όπως πέρσι, που δε χτύπησαν οι καμπάνες, αλλά ούτε όπως πρόπερσι που τα ρεπορτάζ έδειχναν κοσμοπλημμύρες στις εκκλησίες. Κάπου ενδιάμεσα» επισήμανε χαρακτηριστικά.
Βαρόμετρο για τις μετακινήσεις εκτός νομού θα είναι και η πορεία των εμβολιασμών.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε ότι μέχρι τον Μάιο θα μπορούν να εμβολιαστούν όλοι οι άνω των 60 και όσοι έχουν υποκείμενα νοσήματα. Κατά τους υπολογισμούς του υπ. Υγείας, μέχρι το Πάσχα θα έχει εμβολιαστεί περίπου το 20% του πληθυσμού.