Οδικός χάρτης με τα μέτρα μέχρι τα Χριστούγεννα
Τι θα ανακοινωθεί σήμερα

Με αυτοσυγκράτηση και αυστηρούς κανόνες προχωρά η κυβέρνηση στις ανακοινώσεις για το κλιμακωτό άνοιγμα του λιανεμπορίου, καθώς σήμερα το μεσημέρι στις 13:30 ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας θα προβεί σε ενημέρωση σχετικά με τα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.

Θα προηγηθεί η εισήγηση του πρωθυπουργού στο υπουργικό συμβούλιο όπου θα δώσει και το στίγμα των προθέσεων της κυβέρνησης για τα επόμενα βήματα και την σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα.

Εν τω μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται η τηλεδιάσκεψη με τα μέλη της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων, προκειμένου να μελετηθεί το επιδημιολογικό αποτύπωμα της χώρας, το οποίο καταγράφει μείωση κρουσμάτων, αλλά και σταθερά υψηλό αριθμό ημερήσιων θανάτων και διασωληνωμένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέλιος Πέτσας αναμένεται να ανακοινώσει τους επόμενους «σταθμούς» για το σταδιακό άνοιγμα της χώρας, με ιδιαίτερα προσεκτικά βήματα και πάντα με άξονα τα επιδημιολογικά δεδομένα και την επιχείρηση αποσυμπίεσης του ΕΣΥ. Παράλληλα, αναμένεται να αποσαφηνιστεί και το ζήτημα των μετακινήσεων, προκειμένου να γνωρίζουν οι πολίτες τι μέλλει γενέσθαι και να κάνουν τον προγραμματισμό τους ενόψει εορτών.

Με αυτά τα δεδομένα, τα βήματα θα είναι συντηρητικά και το πρώτο test drive θα γίνει με το σημερινό άνοιγμα των εποχικών καταστημάτων, στα οποία θα μπορούν να πάνε οι πολίτες με τον κωδικό 2. Τα επόμενα που έχει προαναγγελθεί ότι θα ανοίξουν είναι τα καταστήματα παιδικών παιχνιδιών, τα ανθοπωλεία, τα βιβλιοπωλεία και τα κομμωτήρια. Αυτό που μένει να αποφασιστεί είναι αν θα ανοίξουν την ερχόμενη Παρασκευή, όπως ζητούν οι επαγγελματίες, ώστε να αξιοποιηθεί και το Σαββατοκύριακο, ή την ερχόμενη Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου.

Με τη διστακτικότητα των επιστημόνων για άμεσο άνοιγμα των σχολείων, φουντώνουν τα σενάρια για πιθανές ημερομηνίες. Σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, με τα έως τώρα δεδομένα τα γυμνάσια και τα λύκεια θα ανοίξουν μετά τις γιορτές, ενώ φαίνεται ότι αυτό συμπαρασύρει και τα δημοτικά, για να μην αυξηθεί απότομα η κινητικότητα στους δρόμους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι βρίσκονται δύο σενάρια για τα σχολεία:

  • Να ανοίξουν τα σχολεία -δημοτικά και νηπιαγωγεία- στις 14 Δεκεμβρίου, δεν φαίνεται να προκρίνεται
  • Καθολικό άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου, αμέσως μετά τα Θεοφάνεια.