Παράταση των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό κατά μία εβδομάδα, έως τις 7 Δεκεμβρίου στις 6 το πρωί, ανακοίνωσε πριν λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.
«Υπάρχουν κάποιες πρώτες ενδείξεις για μείωση του αριθμού των κρουσμάτων. Εφόσον συνεχιστεί ο ρυθμός αυτός, τότε θα αρχίσει να μειώνεται και η πίεση στο Εθνικό Σύστημα Υγείας», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκινώντας την εξ αποστάσεως ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Τότε θα μπορούμε να σχεδιάσουμε μια σταδιακή επάνοδο σε κάποιου είδους κανονικότητα. Προς το παρόν, παρατείνονται τα υφιστάμενα περιοριστικά μέτρα για την προστασία από τον κορωνοϊό μέχρι και τη Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020 και ώρα 6:00 το πρωί».
Ο κ. Πέτσας χαρακτήρισε επιβεβλημένη την απόφαση, καθώς το επιδημιολογικό φορτίο σε ορισμένες περιοχές είναι υψηλό. Πηγή ανησυχίας, όπως είπε, αποτελούν περιοχές που εμφανίζουν πολύ υψηλά κρούσματα σε σχέση με τον πληθυσμό τους. Αυτές είναι η Θεσσαλονίκη, οι Σέρρες, η Πάτρα, η Λάρισα, η Μαγνησία, η Αιτωλοακαρνανία και η Λέσβος.
Ειδικά για την Πάτρα και ενόψει του εορτασμού του Αγίου Ανδρέα, ο κ. Πέτσας κάλεσε τον κόσμο να τηρήσει τα μέτρα. «Εφιστούμε την προσοχή σε όλους ώστε να τηρούν τα μέτρα, να αποφεύγουν τον συγχρωτισμό και να γιορτάσουν μέσα μαζί με την οικογένειά τους. Όχι με ανταλλαγή επισκέψεων, που ούτως ή άλλως απαγορεύονται», είπε, και τόνισε: «Κάνουμε έκκληση να μη γίνει μία ακόμη μεγάλη τοπική γιορτή λόγος υπερμετάδοσης».
«Η κυβέρνηση παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα όταν έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας», συνέχισε ο κ. Πέτσας. «Ο στόχος παραμένει ένας, οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μία νέα εποχή για τη χώρα μας», τόνισε.
Πέτσας: Όταν έχουμε περισσότερα δεδομένα θα ανακοινώσουμε τα επόμενα βήματα
Ο κ. Πέτσας πρόσθεσε ότι «η κυβέρνηση με τη βοήθεια των ειδικών παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα ανακοινώσει τα επόμενα βήματα στην κοινή προσπάθεια, όταν θα έχει περισσότερα δεδομένα για την πορεία της πανδημίας.
Ο στόχος παραμένει ένας: Οι Έλληνες να συναντηθούμε με το εμβόλιο όρθιοι και υγιείς και από την άνοιξη του 2021, με το καλό, να ανοίξει και πάλι μια νέα εποχή για τη χώρα μας. Στο μεταξύ, συνεχίζουμε να στηρίζουμε το ΕΣΥ και αυτό αποδεικνύεται από τρία στοιχεία:
Πρώτον, οι ΜΕΘ πριν την πανδημία ήταν 557. Σήμερα λειτουργούν πάνω από 1.260 ΜΕΘ.
Δεύτερον, το προσωπικό του ΕΣΥ πριν την πανδημία ήταν 88.690. Σήμερα έχει ξεπεράσει τις 100.000 και
Τρίτον, πριν από την πανδημία, για την ακρίβεια το 2018, δαπανήθηκαν για την υγεία περίπου 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ και το 2020 έχουν δαπανηθεί 4,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 1 δισεκατομμύριο παραπάνω.
Παράλληλα, η κυβέρνηση, όπως ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, θα μεριμνήσει για την προκήρυξη θέσεων γιατρών, ώστε όλο το ιατρικό προσωπικό το οποίο υπηρετεί σήμερα στις ΜΕΘ του ΕΣΥ με συμβάσεις ορισμένου χρόνου να καταστεί μετά την υγειονομική κρίση αορίστου χρόνου». Όπως χαρακτηριστικά είπε, «είναι μια πράξη αναγνώρισης από την Πολιτεία του έργου που επιτελούν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά είναι και απόδειξη της βούλησής μας για διαρκή αναβάθμιση του Συστήματος Υγείας».
Στη συνέχεια και αναφερόμενος στο υγειονομικό προσωπικό, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «η κυβέρνηση, και πιστεύουμε όλοι οι Έλληνες, είμαστε πολύ περήφανοι για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τους εργαζόμενους του ΕΚΑΒ και τα μικροβιολογικά εργαστήρια, τις καθαρίστριες, τους τραπεζοκόμους, τους διοικητικούς που υπηρετούν στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Τους ευχαριστούμε και τους ευγνωμονούμε».
Κάποια στιγμή την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξουν ανακοινώσεις για τον σχεδιασμό για την άρση του lockdown. Μέσα σε αυτή τη σταδιακή άρση υπάρχει και ο σχεδιασμός για τα σχολεία, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Πέτσας. «Εάν χρειαστεί, στον σχεδιασμό μας είναι η συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα και μετά η επίταξη. Αντιμετωπίζουμε τη χώρα σαν μία υγειονομική περιφέρεια», σημείωσε σε άλλο σημείο ο κ. Πέτσας.
Ο σχεδιασμός για τα εμβόλια
Ο κ. Πέτσας απάντησε και στην ερώτηση για το αν υπάρχει περίπτωση να ξεκινήσει ο εμβολιασμός του πληθυσμού για τον κορονοϊό τον Δεκέμβριο, λέγοντας:
«Σήμερα έχουμε την ευτυχή συγκυρία να βλέπουμε πολλές εταιρείες να προχωρούν με αποτελεσματικά και ασφαλή εμβόλια, επομένως ο σχεδιασμός είναι πολύ πιο ρεαλιστικός σήμερα από ό,τι κάποιους μήνες πριν, και πράγματι και με τις ανακοινώσεις από την Αμερική και από την Ευρώπη και την πρόοδο της Κομισιόν είναι σαφές ότι μπορούμε να έχουμε ασφαλή εμβόλια περί τα τέλη Δεκεμβρίου-αρχές Ιανουαρίου, όπως ήταν και το αρχικό πλάνο του υπουργείου Υγείας. Αν κάποιος μπορεί να πει κάτι με σιγουριά είναι ότι αυτό το πλάνο καθίσταται πιο ρεαλιστικό. Και αυτός ο σχεδιασμός περιλαμβάνει πάρα πολλά εμβολιαστικά κέντρα σε όλη την Ελλάδα και τη δυνατότητα να εμβολιάζονται πάνω από 2.100.000 συμπολίτες μας τον μήνα, προκειμένου να φτάσουμε γρήγορα και κάποια στιγμή μετά τον Μάρτιο σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό εμβολιασμού του πληθυσμού, και σίγουρα τη δυνατότητα να εμβολιαστεί το σύνολο του πληθυσμού μέχρι το τέλος Ιουνίου».
Πέτσας: Η Τουρκία επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού
Ο κ. Πέτσας αναφέρθηκε στα εθνικά μας θέματα, τονίζοντας ότι «τις τελευταίες μέρες η Τουρκία επιχειρεί να σκεπάσει το πρόσωπο του ταραχοποιού με μάσκα ειρηνοποιού. Η Ευρώπη, όμως, δεν είναι αφελής. Η Τουρκία αφενός συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητα σε περιοχές που επικαλύπτουν ελληνική υφαλοκρηπίδα και αφετέρου μιλάει γενικά και αόριστα για πρόθεση διαλόγου με την Ελλάδα. Είναι προφανές ότι ταλανίζεται από το άγχος των κυρώσεων, ενόψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Δεκεμβρίου. Τα ίδια, άλλωστε, έκανε και πριν τη Σύνοδο Κορυφής του Οκτωβρίου».
Και πρόσθεσε: «Ομως, με λόγια της τελευταίας στιγμής, δεν πείθει. Δόθηκε στην Τουρκία η δυνατότητα και το περιθώριο χρόνου να επιλέξει ποιο δρόμο θα ακολουθήσει. Δεν αξιοποίησε την προσφορά της Ευρώπης και δεν ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου. Ενώ δεσμεύτηκε να απευθύνει πρόσκληση επανέναρξης των διερευνητικών επαφών, απάντησε με πρόκληση του Ορούτς Ρέις και του πολεμικού της στόλου. Και, φυσικά, με την ίδια την προκλητική παρουσία του Τούρκου προέδρου στα κατεχόμενα, κατά παράβαση τόσο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ όσο και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Τώρα πια καμιά μάσκα δεν μπορεί να κρύψει την πραγματικότητα. Οιαδήποτε εκ του πονηρού εκδήλωση δήθεν ''καλής θέλησης'', της τελευταίας στιγμής, δεν μπορεί να εκληφθεί παρά μόνο σαν προσχηματική. Δεν θα έχει κανέναν άλλον στόχο παρά μόνο να ρετουσαριστεί η εικόνα της παραβατικής συμπεριφοράς της».
Ο κ. Πέτσας επανέλαβε ότι «απαιτείται συνέχεια και συνέπεια σε μια ειλικρινή πολιτική αποκλιμάκωσης από την πλευρά της γείτονος. Απαιτείται σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο ως διαρκής επιλογή και όχι ως σημαία ευκαιρίας».