Το επίσημο φυτό των Χριστουγέννων

Το πιο χριστουγεννιάτικο φυτό είναι το poinsettia ή «αλεξανδρινό», όπως το ονομάζουμε στην χώρα μας. Το φυτό αυτό είναι αρκετά δημοφιλές στις Χριστουγεννιάτικες διακοσμήσεις.

Έχει κόκκινα και πράσινα φύλλα, ότι πρέπει για τα Χριστούγεννα. Προέρχεται από την Κεντρική Αμερική και συγκεκριμένα από το Μεξικό.

Πώς όμως αυτό το πολύχρωμο φυτό συνδέεται με τις γιορτές;  Ο λόγος συνδέεται με έναν παλιό θρύλο από το Μεξικό.

Ο λόγος συνδέεται με έναν παλιό Μεξικάνικο θρύλο.

Ένα κοριτσάκι, η Pepita δεν είχε δώρο να αφήσει για τον νεογέννητο Ιησού στις γιορτές των Χριστουγέννων. Τότε, ο εξάδελφός της την παρηγόρησε λέγοντάς της ότι ο Χριστός θα ήθελε το πιο μικρό δώρο. 

 

 

Χωρίς χρήματα για δώρο, η μικρή Pepita μάζεψε ένα μπουκέτο αγριόχορτα που βρήκε στον δρόμο προς την εκκλησία. Όταν έφτασε εκεί, άφησε τα χόρτα στην φάτνη. Τότε ξαφνικά, τα χόρτα μεταμορφώθηκαν σεπανέμορφα κόκκινα λουλούδια.

Από εκείνη την ημέρα, ονομάζονται «Flores de Noche Buena», δηλαδή «Λουλούδια της Άγιας Νύχτας».

Τα poinsettia πήραν το αμερικάνικο όνομά τους από τον Joel Roberts Poinsett, τον πρώτο Αμερικανό πρέσβη στο Μεξικό, που τα έφερε στις ΗΠΑ στις αρχές του 1800. 

 

 

Έγιναν δημοφιλή έναν αιώνα αργότερα μέσω της... τηλεόρασης. Μάλιστα, στις ΗΠΑ υπάρχει National Poinsettia Day, που γιορτάζεται στις 12 Δεκεμβρίου, επέτειος θανάτου του Poinsett.