Η ζωή των αδελφών

Οι αδελφοί Γιάκομπ Λούντβιχ Καρλ Γκριμ και Βίλχελμ Καρλ Γκριμ γεννήθηκαν στις 4 Ιανουαρίου του 1785 και στις 24 Φεβρουαρίου του 1786, αντίστοιχα, στο Χανάου της Γερμανίας και ήταν οι 2 μεγαλύτεροι και γνωστότεροι παραμυθάδες.

Οι γονείς τους Φίλιπ Βίλχελμ Γκριμ και Δωροθέα Ζίμμερ είχαν συνολικά εννέα παιδιά, τρια από όμως απεβίωσαν όταν ήταν ακόμα βρέφη. Έχασαν τον πατέρα τους σε ηλικία 11 ετών.

Τελείωσαν το Γυμνάσιο στο Κάσσελ και σπούδασαν νομικά αλλά η μοίρα είχε άλλο γραμμένο για τους 2 παραμυθάδες. 

Οι Γκριμ ήταν συγγραφείς και συλλέκτες παραδοσιακών παραμυθιών,  τα οποία ο Βίλχελμ Καρλ Γκριμ τα προσάρμοζε όσο μπορούσε για τα παιδιά. 

Εξέδωσαν τον πρώτο τόμο τους το 1812 και περιείχε 86 ιστορίες. Τα γνωστότερά τους παραμύθια ήταν στον δεύτερο τους τόμο, που περιείχε 70 ιστορίες.

Έγραψαν συνολικά 211 παραμύθια ανάμεσα στα οποιά ήταν η Χιονάτη και οι 7 νάνοι, η Κοκκινοσκουφίτσα, Χάνσελ και Γκρέτελ, Ραπουνζέλ, Η ωραία Κοιμωμένη, ο Λύκος και 7 κατσικάκια, η Σταχτοπούτα και άλλα. 

Η μορφή των παραμυθιών που έχουμε πλέον στα χέρια μας είναι μια ωραιοποιημένη ιστορία καθώς τα αδέλφια Γκριμ περιέγραφαν σκληρές εικόνες μέσα στα παραμύθια π.χ. οι αδελφές της Σταχτοπούτας για να δοκιμάσουν το γοβάκι, επειδή τα πόδια τους δεν χωρούσαν μέσα, έκοψαν τα δάχτυλά τους, ή ο κυνηγός ξεκοιλιάζει τον Κακό Λύκο. 

Το σκοτεινό μυστικό του παραμυθιού "Αλίκη στην Χώρα των Θαυμάτων"

Ο Γιάκομπ Γκριμ δεν παντρεύτηκε ποτέ ενώ ο αδελφός του Βίλχελμ, παντρεύτηκε την Ενριέτα Δωροροθέα Wild, με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά.

Ο Βίλχελμ πέθανε στις 16 Δεκεμβρίου του 1859 ενώ ο Γιάκομπ στις 20 Σεπτεμβρίου του 1863. 

Οι τάφοι τους βρίσκονται στο κοιμητήριο του Αγίου Ματθαίου στο Βερολίνο.