Για το ιδανικό αποτέλεσμα

Η προετοιμασία του αρνιού καλό είναι να ξεκινήσει από την προηγούμενη ημέρα ή έστω πολύ νωρίς το πρωί.

Ρίξτε στο κρέας αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να κάτσει. 

Αρχική σας δουλειά είναι να περάσετε τη σούβλα στο αρνί. Βάζετε τη σούβλα με φορά από τα πίσω πόδια προς το κεφάλι και την περνάτε από την κοιλιά, το θώρακα, το λαιμό και το κεφάλι. Εκεί, στο τρύπημα του κεφαλιού, ίσως χρειαστείτε λίγη βοήθεια. Πρέπει κάποιος να σας κρατάει το κεφάλι και εσείς σιγά-σιγά να το τρυπάτε. Το δέσιμο του αρνιού είναι επίσης πολύ σημαντικό. Ξεκινήστε με τα μπούτια του, τα οποία πιάνετε σταυρωτά πάνω στη σούβλα και τα δένετε με σύρμα. Έπειτα περνάτε τη διχάλα της σούβλας από τα μπούτια και την σταθεροποιείτε με τη βίδα που έχει. Δένετε επίσης το αρνί στο στήθος του και στην κοιλιά του. Τέλος, δένετε σφιχτά με σύρμα το λαιμό του αρνιού.

Φροντίστε να βάλετε αλατοπίπερο και στο εσωτερικό του ράβοντας αμέσως μετά την κοιλιά του. Κάντε με ένα μαχαίρι τρύπες στα μπούτια και τα μπράτσα του αρνιού και βάλτε και εκεί αλατοπίπερο.

Για το ψήσιμο θα χρειαστείτε τόσα κάρβουνα όσο είναι και το βάρος του αρνιού. Ανάψτε τη φωτιά τουλάχιστον μια ώρα πριν ξεκινήσετε το ψήσιμο. Αφού τα κάρβουνα κάψουν καλά, τα απλώνετε κυρίως κάτω από τα πόδια του και λιγότερο κάτω από την κοιλιά. Η απόσταση που πρέπει να έχει το αρνί από τη φωτιά είναι περίπου 40 εκατοστά.

Το ψήσιμο θέλει περίπου 4 ώρες πράγμα που σημαίνει πως δεν πρέπει να σηκωθείτε 12 το μεσημέρι και να περιμένετε να φάτε στις 2. Τα πράγματα είναι λίγο πιο πολύπλοκα. Μόλις ολοκληρωθεί το ψήσιμο σηκώνετε τη σούβλα όρθια και την βάζετε σε ένα μεγάλο ταψί. Κόβετε τα σύρματα και το αρνί σας «χύνεται» στο ταψί.

Αν την ώρα του σουβλίσματος πέσει κάποιο κομμάτι λίπους στα κάρβουνα και αρπάξει φωτιά ρίξτε του λίγο αλάτι και όχι νερό. Έτσι θα σβήσει πολύ πιο εύκολα η φωτιά.

Αν θέλετε το αρνί σας να είναι πιο ελαφρύ μπορείτε να κάνετε μερικές τρύπες με το πιρούνι στην κοιλιά του έτσι ώστε να φεύγει το λίπος του καθώς ψήνεται.

Αν η φωτιά σας πάει να σβήσει ή δείτε ότι έχει μειωθεί η έντασή της πρέπει να βγάλετε το ψητό από πάνω της και να φυσήξετε τα κάρβουνα με ένα πιστολάκι για τα μαλλιά.

Αν το αρνί σας αποκτήσει καμπούρα κατά τη διάρκεια του ψησίματος τότε θα πρέπει να το βγάλετε από τη φωτιά και να δέσετε πάνω από την πλάτη του ένα μακρύ ξύλο για να ισιώσει.

Αρνί ή κατσίκι; Τι από τα δύο να επιλέξετε; Εμείς σας δίνουμε όλες τις πληροφορίες και από εκεί και πέρα η επιλογή είναι δική σας. Καταρχάς το κατσίκι είναι πιο ακριβό από το αρνί ενώ διαφορετική είναι και η γεύση τους - το αρνί έχει μια χαρακτηριστική μυρωδιά που δεν αρέσει σε πολλούς. Επιπλέον είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως το αρνί είναι πολύ πιο λιπαρό από το κατσίκι. Τα 100 γρ. αρνιού έχουν γύρω στις 240 θερμίδες ενώ τα 100 γρ. κατσικιού έχουν 110 θερμίδες. Τέλος, το αρνί έχει πολύ περισσότερο κρέας απ' ό,τι το κατσίκι. Έτσι, αν είστε μεγάλη παρέα τότε ίσως το αρνί είναι η καλύτερη επιλογή.