Πως θα ψήσουμε το Πάσχα τον οβελία;
Τα μέτρα που θα ληφθούν

Ακόμα και στο παραδοσιακό ψήσιμο του οβελία, ένα έθιμο που ο Έλληνας δύσκολα θα απαρνηθεί, εξετάζονται μέτρα απαγόρευσης υπό συγκεκριμένες συνθήκες, τα οποία θα ληφθούν τις ημέρες των εορτών.

 Συγκεκριμένα και σύμφωνα με πληροφορίες, εξετάζεται από την Κυβέρνηση να ορίσει κανόνες για το έθιμο του οβελία. Ειδικότερα, το ψήσιμο στην περίπτωση που ο πολίτης μένει σε μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα που έχει ταράτσα δική του, ή μεγάλο μπαλκόνι με εγκατάσταση για ψησταριά, τότε το έθιμο θα πραγματοποιηθεί, αυστηρά χωρίς καλεσμένους. Δηλαδή μόνο τα μέλη της οικογένειας του …ψήστη.

 Αντιθέτως το ψήσιμο του οβελία σε κοινόχρηστους χώρους πολυκατοικιών, ή υπαίθριους χώρους, όπου μπορεί να έχουν πρόσβαση οι γείτονες και οι υπόλοιποι ιδιοκτήτες και ένοικοι διαμερισμάτων, όσον αφορά στης πολυκατοικίες, είναι δυνατόν να απαγορευθεί.

 Αυτό βέβαια έχει και μια λογική, καθώς είναι αναμενόμενο να υπάρξει συνύπαρξη γειτόνων, κάτι το οποίο δεν θα ήταν και ό,τι καλύτερο.

 Κατά πάσα πιθανότητα λοιπόν, φέτος ο οβελίας μάλλον θα μπει στο φούρνο με πατάτες, εκτός και εάν είστε από τους τυχερούς που διαθέτουν ιδιωτικό χώρο. Βέβαια και σ’ αυτή την περίπτωση, το γλέντι θα είναι αυστηρά οικογενειακή υπόθεση, χωρίς επισκέπτες, παρατρεχάμενους και λοιπούς συγγενείς.

 Ανάμνηση… το χωριό

 Αυτονόητο είναι πως φέτος το χωριό θα το ξεχάσουμε. Βολτούλες στην εξοχή, τσιπουράκια στο καφενείο με νηστίσιμα εδέσματα … κομμένα.

Όσο πλησιάζουμε προς το Πάσχα, τα μέτρα θα αυστηροποιηθούν και μάλιστα εξετάζεται, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το πρόστιμο για τις άσκοπες μετακινήσεις να αυξηθεί κατά πολύ, ώστε να λειτουργήσει αποτρεπτικά για όσους θελήσουν να αψηφήσουν την πανδημία και να μετακινηθούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους.

 Άλλωστε είναι δυνατόν η Κυβέρνηση να κλείσει τα διόδια στα Εθνικά δίκτυα και να στήσει μπλόκα σε επαρχιακά δίκτυα που οδηγούν στης εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, ώστε να λειτουργήσουν αποτρεπτικά για τους «θερμοκέφαλους», που ίσως δεν έχουν αντιληφθεί την σοβαρότητα της κατάστασης.

Επίσης τις επόμενες ημέρες είναι δυνατόν να περιοριστούν κι άλλο οι μετακινήσεις και μάλιστα να καταργηθούν οι έγγραφες βεβαιώσεις και πλέον οι μετακινήσεις, είτε για εργασία, είτε για σωματική άσκηση, ψώνια και φαρμακείο, να γίνονται μόνο με την αποστολή sms και μάλιστα με χρονικό όριο που θα καθοριστεί βάσει των νέων αυστηρότερων μέτρων, που είναι δυνατόν να ληφθούν.

 Πάντως όλα τα πιο πάνω, θα κριθούν από την συμπεριφορά των πολιτών τις επόμενες δυο εβδομάδες, που άλλωστε θεωρούνται οι πλέον κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας στην χώρα μας.