Μέσα στα επόμενα 24ωρα θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις για το σχέδιο εξόδου από την καραντίνα.
Ορόσημο η 4η Μαΐου όταν αναμένεται να αρθεί η απαγόρευση κυκλοφορίας και να ανοίξουν κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής. Οι δυο σκέψεις για τα σχολεία.
Αντίστροφα μετράει πλέον ο χρόνος για την κατάρτιση του σχεδίου της κυβέρνησης για τη σταδιακή επιστροφή στην κανονικότητα και την έξοδο από την καραντίνα. Οι οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ακόμη ληφθεί, αλλά αυτό αναμένεται να γίνει τα επόμενα 24ωρα. Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δεχθεί τις πρώτες εισηγήσεις από τους ειδικούς της υγείας, ενώ συνεχίζεται η ενδοκυβερνητική καταγραφή προτεραιοτήτων και των βημάτων που πρέπει ν’ ακολουθηθούν.
Τις αποφάσεις θ’ ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ερχόμενη Δευτέρα ή το αργότερο την Τρίτη. Η κίνηση αυτή του πρωθυπουργού έχει ασφαλώς τη δική της σημειολογία, αφού ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν πρόκειται μόνο να παρουσιάσει ολοκληρωμένο το σχέδιο για την άρση των περιοριστικών μέτρων και την έξοδο από την καραντίνα. Επιπλέον, θ’ αναφερθεί στο σχέδιο για την επανεκκίνηση της οικονομίας, το οποίο επίσης απασχολείτο Μαξίμου.
Η συζήτηση, άλλωστε, που αναμένεται να γίνει στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ – πάντοτε μέσω τηλεδιάσκεψης – θα αφορά και την επόμενη μέρα της υγειονομικής κρίσης. Έτσι, διόλου τυχαίο είναι πως ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της χθεσινής επικοινωνίας του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, έθεσε το ζήτημα ενός κοινού πλαισίου εξομάλυνσης των μεταφορών και της τουριστικής δραστηριότητας, αλλά και της αποκατάστασης της λειτουργίας της Ενιαίας Αγοράς. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη όσον αφορά στο στόχο για την έκδοση κορονο-ομολόγου ή στην υιοθέτηση ενός χρηματοδοτικού εργαλείου που θα έχει τα ίδια χαρακτηριστικά.
Το σχέδιο για την έξοδο από την καραντίνα
Σε ό,τι αφορά το πλάνο για την άρση των περιοριστικών μέτρων, όλα δείχνουν ότι η 4η Μαΐου θα είναι οριστικά η ημερομηνία κατά την οποία θα πάψουν να ισχύουν οι πρώτοι περιορισμοί πλην των υποθηκοφυλακείων και των γραμματειών των δικαστηρίων που θ’ ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα.
Μητσοτάκης vs Τσίπρας
Σημειώνεται, τέλος, ότι την ερχόμενη εβδομάδα ο κ. Μητσοτάκης θα διασταυρώσει τα ξίφη του με τον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, κάνοντας χρήση του δικαιώματος που του δίνει ο Κανονισμός της Βουλής για ενημέρωση του Σώματος και άρα τη διεξαγωγή μίνι προ ημερησίας σε επίπεδο αρχηγών, μολονότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε επίκαιρη ερώτηση προς τον πρωθυπουργό.
Κυβερνητικά στελέχη απαντούν, μάλιστα, στους ισχυρισμούς στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί «φυγομαχίας» του κ. Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι η επιλογή του πρωθυπουργού που σέβεται τη δημοκρατία, καθώς προέχει η ενημέρωση των πολιτών για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε και για τα επόμενα βήματα. Εκτιμούν δε πως ο κ. Τσίπρας είναι αυτός που με τη στάση του δεν θέλει να γίνει συζήτηση για ζητήματα που αφορούν την κρίση ούτε να συμμετάσχουν στη συζήτηση όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί, ενώ και μέσα από αυτή τη διαδικασία θα έχει το ελεύθερο για ν’ αναπτύξει τις απόψεις του.
Η άρση των περιορισμών στις 4 Μαΐου θ’ αφορούν τόσο στην κυκλοφορία όσο και στη λειτουργία των μικρών εμπορικών καταστημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των κομμωτηρίων και των κέντρων αισθητικής, αλλά πάντοτε με την τήρηση αυστηρών κανόνων κοινωνικής αποστασιοποίησης και υγιεινής. Σε δεύτερη φάση και με… τραπεζάκια έξω θα λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης και θ’ ακολουθήσουν πολυκαταστήματα και εμπορικά κέντρα.
Τα σχολεία
Σχετικά με τα σχολεία, αυτή τη στιγμή υπάρχουν δύο απόψεις. Η πρώτη είναι πως θα πρέπει να καθίσουν ξανά στα θρανία μόνον οι μαθητές της Γ’ Λυκείου, προκειμένου να προετοιμαστούν για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις που θα διεξαχθούν οριστικά εντός του τελευταίου 10ημέρου του Ιουνίου. Η δεύτερη ορίζει ότι θα επαναλειτουργήσουν σταδιακά – διαδοχικά, δηλαδή, έως τα τέλη Μαΐου – πρώτα τα Γυμνάσια και μετά τα Δημοτικά.
Ασφαλώς και οι δύο προτάσεις έχουν θετικά κι αρνητικά σημεία και γι’ αυτό θα μπουν στη ζυγαριά των ειδικών της υγείας και του Μαξίμου πριν από τις οριστικές αποφάσεις. Αντιθέτως, τα πανεπιστήμια οριστικά πλέον θα επαναλειτουργήσουν από το φθινόπωρο, καθώς ούτως ή άλλως σειρά μαθημάτων γίνεται και σήμερα εξ αποστάσεως τόσο στα προπτυχιακά όσο και στα μεταπτυχιακά προγράμματα.