Πόσα άτομα επιτρέπονται σε ΙΧ και ταξί;
Μετά την απαγόρευση κυκλοφορίας

Το νέο, δεύτερο, lockdown έχει φέρει αλλαγές και στις μεταφορές. Από το Σάββατο 07/11/2020 που τέθηκε σε εφαρμογή το δεύτερο lockdown, έχουν αλλάξει και τα δεδομένα σχετικά με τις μεταφορές και τα άτομα που επιτρέπονται σε ΙΧ και ταξί.

Το επιτρεπτό όριο των ατόμων εντός των οχημάτων μειώνεται, καθώς στα ταξί και τ’ αυτοκίνητα επιτρέπεται ένας επιβάτης, δηλαδή ο οδηγός και ένα ακόμη άτομο. Εξαίρεση αποτελεί η μεταφορά ανθρώπου που εκτελείται για λόγους υγείας, για ιατρικούς λόγους.

Δηλαδή, σε αυτήν την περίπτωση επιτρέπεται ένα επιπλέον άτομο (δεύτερος επιβάτης).

Παράλληλα, ο περιορισμός του ενός επιβάτη δεν ισχύει και για την περίπτωση των γονέων με ανήλικα τέκνα. Το ίδιο ισχύει και για τους μαθητές που εξυπηρετούνται με ταξί σε μη αστικές περιοχές για τη μετάβασή τους στο σχολείο. Επιτρέπεται δηλαδή να μετακινηθούν έως και 4 άτομα, πάντα με χρήση μάσκας, αλλά και με σχετική δήλωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Η εν λόγω εξαίρεση αφορά και τους εκπαιδευτικούς στις ίδιες περιοχές, δηλαδή τις μη αστικές, που εξυπηρετούνται είτε με ταξί ή με όχημα ενός εκ των 3 – 4 εκπαιδευτικών, επίσης με σχετική δήλωση από τον διευθυντή του σχολείου.

Με μέγιστη πληρότητα 65% θα κινούνται τα μέσα μαζικής μεταφοράς την περίοδο του lockdown, στα ταξί και τα επιβατηγά ιδιωτικής χρήσης επιτρέπεται μέχρι ένας επιβάτης πέραν του οδηγού, ενώ η λειτουργία των σχολών οδήγησης αναστέλλεται.

Με ανακοίνωσή του, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών διευκρινίζει τα μέτρα που ισχύουν στα μέσα μαζικής μεταφοράς, τα ταξί, τα ΙΧ, καθώς και στη μετακίνηση μαθητών, εκπαιδευτικών και εργαζομένων από σήμερα Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 έως τη Δευτέρα 30 Νοεμβρίου 2020.

Συγκεκριμένα, τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς λειτουργούν διασφαλίζοντας επαρκή κίνηση, με μέγιστη πληρότητα 65%.