Πόσο θα πληρώνουμε για καφέ, εισιτήρια, σινεμά από 1η Ιουνίου;
Οι νέες τιμές μετά τις μειώσεις ΦΠΑ

Περιθώριο για μειώσεις τιμών σε μια σειρά υπηρεσιών και προϊόντων αφήνει η μείωση του ΦΠΑ από το 24% στο 13% από 1η Ιουνίου, που ανακοινώθηκε από την κυβέρνηση.

Όσον αφορά τον καφέ, εφόσον φυσικά περάσει η μείωση του ΦΠΑ στην τιμή από τους επιχειρηματίες, το κόστος θα πρέπει να πέσει από τα 2,5 ευρώ, στα 2,3 ευρώ.

Όσον αφορά τα εισιτήρια στα μέσα μεταφοράς, το εισιτήριο στο μετρό θα πάει τουλάχιστον στα 1,3 ευρώ, με τον υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη να τονίζει - μιλώντας στον Σκάλι - πως γίνονται προσπάθειες να διαμορφωθεί στο 1,2 ευρώ, ενώ – παραδείγματος χάριν – ένα ακτοπλοϊκό εισιτήριο, που κόστιζε 35 ευρώ, θα πρέπει να πάει στα 32 ευρώ. Αναπροσαρμογές θα πρέπει να κάνουν και οι αεροπορικές εταιρείες.

Τα εισιτήρια στα σινεμά θα διαμορφωθούν από τα 7 ευρώ στα 6,5 ευρώ ή από τα 6 ευρώ στα 5,5 ευρώ.

Μείωση θα υπάρξει και στα πακέτα all inclusive στα ξενοδοχεία, όπου όμως θα είναι πιο μικρή, της τάξεως του 1-2%. Ο λόγος είναι πως με το υπάρχον καθεστώς φορολογούνται με συντελεστή 13% για το 80% της αξίας και με συντελεστή 24% για το 20% της αξίας. Η αναλογία αυτή θα αλλάξει σε 90-10.

Αναλυτικά, η λίστα των προϊόντων που θα έχουν μείωση του ΦΠΑ στο 13%:

1. Σερβιριζόμενα ροφήματα

2. Αναψυκτικά

3. Πορτοκαλάδες και γκαζόζες

4. Ροφήματα σοκαλάτας, τσάγια και χαμομήλια

5. Εισιτήρια αστικών γραμμών (μετρό, λεωφορεία κλπ)

6. Εισιτήρια υπεραστικών γραμμών

7. Αεροπορικά εισιτήρια

8. Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

9. Εισιτήρια στα σινεμά (σ.σ όπου τα 7 ευρώ μπορούν να γίνουν 6,5 και τα 6,5 έξι ευρώ)

10. Πακέτα All Incusive στα ξενοδοχεία