Πότε ανοίγει το λιανεμπόριο;
Τι λένε οι ειδικοί;
Σύμφωνα με τα τεέυταία δεδομένα για τον κορονοϊό δεν θα ανοίξει άμεσα το λιανεμπόριο όπως υπολόγιζαν.
Μπορεί τα αρχικά σενάρια να έλεγαν για 29/3, αλλά η επιδημιολογική κατάσταση της χώρας μας δεν το επιτρέπουν για την ώρα. 
Οπως φαίνεται λοιπόν το σταδιακό άνοιγμα του λιανεμπορίου θα υεθεί προς συζήτηση στις αρχές Απριλίου.
Σύμφωνα με πληροφορίες όλα θα κριθούν από την επιδημιολογική εικόνα. 
Αυτό σημαίνει ότι μεταφέρεται για πιο αργά το άνοιγμα σχολείων και εστίασης, η οποία και θα τεθεί σε επανλειτουργία με πολύ αυστηρά μέτρα προστασίας πριν το Πάσχα.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας δήλωσε σήμερα στον ΣΚΑΪ ότι είναι αδύνατο να ανοίξει το λιανεμπόριο στις 29 Μαρτίου με τα δεδομένα που έχουμε τώρα.
 
«Πρωτεύοντα ρόλο για την κυβέρνηση έχει η δημόσια υγεία και στην παρούσα φάση το άνοιγμα των καταστημάτων είναι αδύνατο να συμβεί», τόνισε.
 
Παράλληλα, εκτίμησε ότι το Πάσχα τα πράγματα θα είναι πολύ καλύτερα. Επιπλέον, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επιτραπεί η μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα. Τέλος, ο κ. Πέτσας έκλεισε με την ευχή αυτό να είναι το τελευταίο lockdown που ζούμε.
Από την άλλη πλευρά, οι ειδικοί είναι αρνητικοί στο άνοιγμα δραστηριοτήτων και ειδικά της αγοράς με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων και αντιπρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Αθανάσιο Σκουτέλη, να χαρακτηρίζει εκτός πραγματικότητας τις σκέψεις για άνοιγμα της αγοράς, υπό αυτές τις συνθήκες της πανδημίας.
 
«Να μη χάνουμε τη μεγάλη εικόνα, συζητώντας τα πιο δευτερεύοντα. Το κρίσιμο των καιρών είναι η δραματική κατάσταση στα νοσοκομεία, που βρίσκονται σε οριακό σημείο. Η συζήτηση για το άνοιγμα της κοινωνίας εκπέμπει κατά κάποιο τρόπο το λάθος μήνυμα. Δεν έχουμε φύγει από τη φάση που πρέπει να τηρούμε με μεγάλη συνέπεια τα μέτρα προφύλαξης. Αν δεν γίνεται αυτό, μεταφράζεται σε εισαγωγές στα νοσοκομεία και στις ΜΕΘ. Η υπερβολική συζήτηση για το άνοιγμα ας μη μας αποτρέψει από αυτό που είναι κρίσιμο. Το άνοιγμα θα μπορεί να γίνει εφόσον συνδυαστεί με μέτρα και διαδικασίες που δεν ευνοούν τη διασπορά του ιού», τόνισε μιλώντας στο Mega ο ομότιμος καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, Τάκης Παναγιωτόπουλος, αναφορικά με την τωρινή κατάσταση με τον ιό στη χώρα.