Που αναμένεται να φτάσει η τιμή του ψωμιού;
Όσα πρέπει να γνωρίζετε!

Η τρέχουσα φάση των ανατιμήσεων επανέφερε στην επικαιρότητα την κλισέ -αγαπημένη των ΜΜΕ- ατάκα «θα πούμε το ψωμί… ψωμάκι».

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η Ελλάδα, όπως και άλλες χώρες, είναι αντιμέτωπη με ένα σημαντικό κύμα ανατιμήσεων σε είδη πρώτης ανάγκης, λόγω του «κοκτέιλ» των αυξήσεων στην ενέργεια και στις πρώτες ύλες. Ένα από τα τρόφιμα που είναι πλέον βέβαιο ότι θα «χτυπηθεί» είναι και το ψωμί. Τις τελευταίες ημέρες διατυπώνονται σενάρια για τερατώδεις αυξήσεις στο ψωμί και τα αρτοσκευάσματα, ενώ άλλοι υποστηρίζουν ότι οι διαφορές στην τελική τιμή θα είναι αμελητέες. Τι θα ισχύσει τελικά;

«Πιστεύουμε ότι κάποια δημοσιεύματα “ξεφεύγουν” και ανεβάζουν λίγο τα ποσοστά. Έλεγαν για το ψωμί ότι θα πάρει 25% πάνω. Είναι πολύ μεγάλα νούμερα αυτά για ένα τόσο βασικό είδος όπως το ψωμί».

Πού μπορεί να φτάσει η τιμή του ψωμιού στην Ελλάδα

Σύμφωνα με την πρόεδρο του Συνδέσμου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης κυρία Κουκουμέρια, υπάρχουν αυξήσεις που γίνονται για το κέρδος και αυξήσεις που γίνονται για την επιβίωση. «Αυτή τη φορά μιλάμε για αυξήσεις που έχουν να κάνουν με την επιβίωση. Πρέπει να γνωρίζει το κοινό ότι οι αρτοποιοί ήδη έχουμε ανατιμήσεις 40% στο ρεύμα, 35% στα ηλιέλαια και τα βούτυρα και 20% έως και 30% στα άλευρα, ανάλογα με τον τύπου του αλεύρου» εξηγεί.

Κατά την ίδια, «όλα αυτά αποτελούν ένα εκρηκτικό μίγμα αυξήσεων στις πρώτες ύλες και την ενέργεια για τη δουλειά μας. Θα γίνουν αυξήσεις, όμως η αγορά είναι ελεύθερη και ο καθένας θα τις κάνει με βάση το κοστολόγιό του».

Πόσο όμως μπορεί να φτάσει η τιμή του ψωμιού; «Η μέση τιμή για τη φραντζόλα σήμερα είναι στα 80 ή 90 λεπτά του ευρώ. Εγώ εκτιμώ ότι οι αυξήσεις θα είναι της τάξης του 10% με 15%. Κάτι που σημαίνει ότι η φραντζόλα θα φτάσει, σε κάποια καταστήματα, το ένα ευρώ» εκτιμά η Έλσα Κουκουμέρια, σημειώνοντας ότι είναι μια λογική αύξηση που θα βοηθήσει τους φούρνους να μείνουν όρθιοι, δίχως να «αδειάσουν» τα πορτοφόλια των καταναλωτών.

«Βαρόμετρο» το κουλούρι Θεσσαλονίκης

Η αυξητική τάση στο ψωμί, ωστόσο, θα επηρεάσει και τα άλλα αρτοσκευάσματα. «Αύξηση στο ψωμί έχει να γίνει από το 2007. Μπορείτε να βρείτε και τις λίστες για να διαπιστώσετε ότι είναι ίδια η τιμή. Ακόμα πιο ξεχωριστή είναι η περίπτωση του κουλουριού Θεσσαλονίκης, το οποίο έχει την ίδια τιμή, δηλαδή τα 50 λεπτά του ευρώ, από τότε που μπήκαμε στο ευρώ» τονίζει η πρόεδρος του Συνδέσμου Αρτοποιών Θεσσαλονίκης «Ο Προφήτης Ηλίας».

Σύμφωνα με τους αρτοποιούς, η αύξηση στα άλλα αρτοσκευάσματα, ακόμα και στα πολυτελείας, θα συγκρατηθεί στο +15%. «Για τα άλλα αρτοσκευάσματα μπορούμε να πούμε χονδρικά ότι αν ένα ψωμάκι κοστίζει 20 λεπτά σήμερα θα πάει στα 30 λεπτά, και αν ένα ψωμάκι πολυτελείας είναι στα 35 λεπτά τότε θα πάει στα 50» κατά την κυρία Κουκουμέρια. Κάτι αντίστοιχο θα ισχύσει και για το κουλούρι Θεσσαλονίκης, το οποίο, βάσει της παραπάνω εκτίμησης, αναμένεται να «τσιμπήσει» τουλάχιστον 10 λεπτά.

«Όπως είπαμε ήδη, όμως, ο καθένας θα ασχοληθεί με το μαγαζί του. Και να σας το κάνω πιο συγκεκριμένο. Για παράδειγμα, στο δικό μας μαγαζί έχουμε αλλάξει τιμές στα ψωμιά αλλά όχι στα κουλουράκια και τα αρτοσκευάσματα, γιατί θεωρούμε ότι ήταν ήδη υψηλά και ότι δεν αντέχει ο κόσμος» λέει στη συνέχεια η πρόεδρος των αρτοποιών Θεσσαλονίκης.