Σφράγισμα καταστημάτων και 5.000 ευρώ πρόστιμο
Τέλος στα υπαίθρια πάρτι

Προβληματισμός επικρατεί στις υγειονομικές Αρχές της χώρας αναφορικά με τα τελευταία περιστατικά συνωστισμού σε Αγία Παρασκευή και Βόλο, όπου πλήθος πολιτών έστησαν υπαίθρια πάρτι με ποτά στα χέρι, παρά τις σχετικές συστάσεις, και γι' αυτό έρχονται μέτρα και πρόστιμα.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ανευθυνότητας, όπως προαναφέρθηκε, καταγράφηκε στη συνοικία Παλαιών στο Βόλο, όπου… μπαρ take away έφτιαχνε κοκτέιλ και ποτά στους πελάτες, οι οποίοι συνωστίσθηκαν στον δρόμο έξω από αυτό. Παρόμοιες εικόνες και στην Αγία Παρασκευή, στην πλατεία Αγίου Ιωάννου, με υπαίθρια... καντίνα. Στη δεύτερη περίπτωση υπήρξε συνωστισμός τουλάχιστον 300 ατόμων νεαρής ηλικίας. Χρειάστηκε μάλιστα και η επέμβαση της αστυνομίας και η χρήση δακρυγόνων όταν δέχθηκαν επιθέσεις προκειμένου να εξομαλυνθεί η κατάσταση.

Αυστηρά πρόστιμα για τους ανυπάκουους καταστηματάρχες

Σε αρχικό επίπεδο, οι αστυνομικές αρχές περιορίστηκαν μόνο σε αυστηρές συστάσεις, απομακρύνοντας του πολίτες που είχαν συνωστισθεί. Ωστόσο, από την ερχόμενη Δευτέρα (ίσως και νωρίτερα, εάν υπάρξουν νέα παρόμοια περιστατικά) το πρόστιμο για τους καταστηματάρχες που αψηφούν τα μέτρα θα ανέρχεται στα 5.000 ευρώ. Παράλληλα, θα σφραγίζεται το κατάστημα για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ σε περίπτωση υποτροπής θα αφαιρείται η άδεια λειτουργίας.
Σχετικά με τους πολίτες που αψηφούν τις συστάσεις των ειδικών, γι' αυτούς θα ισχύσει το πρόστιμο των 150 ευρώ για τη μη τήρηση αποστάσεων ασφαλείας.

Χαρακτηριστικά ήταν τα όσα είπε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος σε αυστηρό τόνο σημείωσε: «Το take away αφορά στον καφέ και επιβάλλει ό,τι λέει η άδεια τους. Τake away σε ποτά δεν επιτρέπεται. Άτυπα πάρτι και συγχρωτισμός απαγορεύονται. Οι μηχανισμοί του κράτους ενεργοποιούνται και προβλέπονται ποινικές και διοικητικές κυρώσεις».

Την έντονη δυσαρέσκειά του για τις χθεσινοβραδινές εικόνες από το πάρτι της Αγίας Παρασκευής εξέφρασε σήμερα το πρωί και ο καθηγητής λοιμωξιολογίας Νίκος Σύψας. «Ετσι άνοιξε η πύλη της κολάσεως για την Ιταλία», είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ.

Η αύξηση των κρουσμάτων θα φέρει στο προσκήνιο νέους περιορισμούς

Την ίδια ώρα, περιπτώσεις συνωστισμού (μικρότερης βέβαια έκτασης) σημειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες και έξω από τράπεζες, ΔΟΥ, υποκαταστήματα της ΔΕΗ και στα κεντρικά της ΕΥΔΑΠ. Παρότι η πρώτη «πιλοτική» εβδομάδα άρσης των περιοριστικών μέτρων θα κυλούσε με μία διακριτική ανοχή στους ελέγχους προκειμένου οι πολίτες να εγκλιματιστούν στη νέα κανονικότητα, δεν αποκλείεται οι έλεγχοι να εντατικοποιηθούν.

Την επόμενη Δευτέρα (11/05) θα γίνουν στοχευμένοι έλεγχοι και βεβαιώσεις προστίμων, καθώς σύμφωνα με στελέχη της γ.γ Πολιτικής Προστασίας, θα υπάρχουν τα επιδημιολογικά στοιχεία της εβδομάδας που διανύουμε, σε συνδυασμό με τα τεστ που κάνουν τα κινητά συνεργεία του ΕΟΔΥ. Αν διαπιστωθεί μεγάλη αύξηση κρουσμάτων κορωνοϊού στη χώρα, τότε πιθανότητα θα υπάρξει επαναφορά κάποιων μέτρων προκειμένου να μην υπάρξει περαιτέρω διασπορά του ιού στην κοινότητα. 

Νέα «κανονικότητα» με πρόστιμα
Τις πρώτες 33 ώρες της άρσης των περιοριστικών μέτρων, τα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. βεβαίωσαν 59 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων, 116 για μετακίνηση εκτός νομού και τρεις σε καταστήματα για παράνομη λειτουργία.

Επίσης, την περασμένη Δευτέρα, για μη τήρηση της ελάχιστης απόστασης και μη χρήση μάσκας βεβαιώθηκαν 25 παραβάσεις και επιβλήθηκαν ισάριθμα διοικητικά πρόστιμα των 150 ευρώ. Τα 14 καταγράφηκαν στη Θεσσαλία, 6 στην Αττική, 2 στην Κρήτη και από ένα σε Πελοπόννησο, Κεντρική Μακεδονία και Ήπειρο.

Τέλος, την Τρίτη 5 Μαΐου από τις 06:00 έως τις 15:00 καταγράφηκαν ακόμη 34 παραβάσεις για μη χρήση μάσκας και τήρησης ελάχιστης απόστασης, εκ των οποίων οι 27 στην Αττική, 4 στην Ήπειρο και 3 στην Κρήτη.