Συνεχίζεται το lockdown
Κυριαρχεί η βρετανική μετάλλαξη

Οι ειδικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους και κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς στη χώρα μας επικρατεί μεταλλαγμένο βρετανικό στέλεχος του κορονοϊού.

Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο χαλάρωσης των μέτρων τουλάχιστον για τις επόμενες 15 μέρες σύμφωνα με τους επιστήμονες.

Ο μεταλλαγμένος βρετανικός ιός επικρατεί κατά 85% σε όλη την Ελλάδα.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ, από τα 373 νέα στελέχη που εντοπίστηκαν σε όλη τη χώρα, στα 368 ταυτοποιήθηκε ο νέος βρετανικός ιός.

«Μπαίνουμε σε μια νέα και ακόμη πιο δύσκολη εποχή της πανδημίας, με έναν “εχθρό” πιο αποτελεσματικό από τον παλαιότερο. Μόνο τα μέτρα μπορούν να μας βοηθήσουν, καθώς οι εμβολιασμοί δεν έχουν φτάσει ακόμα σε ποσοστό που να μας προστατεύουν», λέει ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (ΠΙΣ) και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος.

«Έχουμε πλέον να κάνουμε με έναν νέο εχθρό, πιο γρήγορο και πιο μεταδοτικό, που επηρεάζει την αποτελεσματικότητα των μέτρων. Ξέραμε ότι είναι θέμα χρόνου να επικρατήσει η μετάλλαξη. Σήμερα βρισκόμαστε σε μία φάση αναμονής. Να υπάρξει μια σταθεροποίηση και στη συνέχεια πτώση. Το ότι δεν το είδαμε αυτό μέχρι τώρα, οφείλεται στις μεταδοτικότερες μεταλλάξεις. Κάθε σκέψη να σταματήσουμε τους περιορισμούς θα πρέπει να την απωθήσουμε, γιατί αυτό θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη διασπορά, με ό, τι αυτό σημαίνει. Πρέπει να συνεχίσουμε με επιμονή και πίστη. Δεν μπορεί κανείς να προβλέψει πόσο… Όσο χρειαστεί», σημειώνει.