Τα νέα μέτρα του lockdown
Τι αλλάζει με τα sms

Σε ισχύ είναι από τις 6 το πρωί το νέο -και πιο αυστηρό- lockdown, το οποίο περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές σε σχέση με όσα ίσχυαν μέχρι τώρα.
Τα μέτρα θα ισχύουν έως την Τρίτη 16 Μαρτίου στις 6 το πρωί, με εξαίρεση την Περιφερειακή Ενότητα Λάρισας, όπου τα μέτρα θα ξεκινήσουν από το Σάββατο 6 Μαρτίου, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαχείριση των συνεπειών του σεισμού που έπληξε την περιοχή.
Οι αλλαγές στο lockdown έχουν να κάνουν κυρίως με τη χρήση των SMS, καθώς περιορίζεται η χρήση τους όχι ως προς τον αριθμό των μηνυμάτων, αλλά στο πώς μπορούν να χρησιμοποιηθούν. Η κυβέρνηση βάζει ένα πιο αυστηρό πλαίσιο προκειμένου να ελεγχθεί η διασπορά, αλλά και να περιοριστούν τα άσκοπα SMS που στέλνουν πολίτες προκειμένου να βγουν έξω από τα σπίτια τους ακόμη και όταν δεν υπάρχει σοβαρός λόγος.

Οι αλλαγές στις μετακινήσεις με τα SMS

Πιο συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε χθες ο Νίκος Χαρδαλιάς, στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2, 3 και 6, οι οποίες θα αφορούν σε όλη τη χώρα:

Για τον κωδικό 2, που αφορά σε μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3, που αφορά τη μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες, προβλέπεται μετακίνηση μόνο εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα μακριά από την κατοικία.
Για τον κωδικό 6, η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο και οι πολίτες δεν θα μπορούν να μετακινηθούν με αυτοκίνητο ή μοτοσυκλέτα για τη συγκεκριμένη κατ’ εξαίρεση μετακίνηση.
Για τον κωδικό 4, που αφορά την παροχή βοήθειας σε άτομο που το έχει ανάγκη, τα ελεγκτικά όργανα από σήμερα θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.
Επίσης, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης όπου παρουσιάζεται ο επιδημιολογικός χάρτης επιτήρησης (https://covid19.gov.gr/covid-map), το μέτρο για μετακίνηση εντός δήμου ή εντός ακτίνας 2 χιλιομέτρων ισχύει και στην περίπτωση που κάποιος θέλει να μεταβεί σε φαρμακείο (κωδικός 1).

Ποιες περιοχές είναι στο «βαθύ κόκκινο»
Σύμφωνα με τον νέο χάρτη επιτήρησης, από σήμερα στο «βαθύ κόκκινο» είναι οι εξής περιφέρειες: Αχαΐας, Αρκαδίας, Θεσσαλονίκης, Λάρισας, Λευκάδας (εκτός από το Μεγανήσι), Φθιώτιδας, Αργολίδας, Κορινθίας, Θεσπρωτίας, Άρτας, Σάμου, Βοιωτίας, Χίου, Αιτωλοακαρνανίας, Ρόδου, Ηρακλείου και Ευβοίας (εκτός από τη Σκύρο). Επίσης, στο συγκεκριμένο επίπεδο κατατάσσεται και ο Δήμος Καλυμνίων. Οι υπόλοιπες περιοχές της χώρας μπαίνουν στο «κόκκινο» (αυξημένου συναγερμού).

Αλλάζει το ωράριο απαγόρευσης κυκλοφορίας

Παράλληλα, αναπροσαρμόζεται και η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας για τις περιοχές που εντάσσονται στο «βαθύ κόκκινο». Στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου («κόκκινο») ισχύει από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, ενώ στο επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου («βαθύ κόκκινο») από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

«Λουκέτο» ξανά στον ερασιτεχνικό αθλητισμό μετά τα νέα μέτρα για το lockdown -Ποια αθλήματα συνεχίζουν την αγωνιστική δράση
ΣΠΟΡ 03|03|2021 | 22:38
Από τα μέτρα αυτά εξαιρείται η Περιφέρεια Αττικής και η Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, όπου η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές (Δευτέρα έως Παρασκευή) διαμορφώνεται από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, λόγω του μητροπολιτικού χαρακτήρα των περιοχών αυτών. Tα Σαββατοκύριακα, η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ξεκινά στις 19.00 και στις Περιφέρειες Αττικής και Θεσσαλονίκης και θα ισχύει ως τις 5.00 το πρωί της επομένης.

Τι ισχύει για σχολεία, εκκλησίες
Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς κατά τη χθεσινή ενημέρωση του υπουργείου Υγείας αναφέρθηκε και στα μέτρα που αφορούν σχολεία και εκκλησίες.

Πιο συγκεκριμένα, στις περιοχές που βρίσκονται στο βαθύ κόκκινο επιτρέπεται η τέλεση θρησκευτικών λειτουργιών αποκλειστικά και μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και το αναγκαίο βοηθητικό προσωπικό, χωρίς την παρουσία άλλων φυσικών προσώπων. Εξαίρεση αποτελούν οι κηδείες, όπου επιτρέπεται η παρουσία έως 9 ατόμων. Επίσης, αναστέλλεται η τέλεση γάμων, βαπτίσεων, αλλά και μνημόσυνων.

Οσον αφορά τα σχολεία, παραμένει σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία των λυκείων στις περιοχές αυξημένου κινδύνου, ενώ στις περιοχές που είναι στο «βαθύ κόκκινο» είναι σε αναστολή η διά ζώσης λειτουργία όλων των σχολικών μονάδων και βαθμίδων εκπαίδευσης, εξαιρουμένης της ειδικής αγωγής.

Τα μέτρα για τον αθλητισμό
Οσον αφορά την άθληση, ενεργά παραμένουν μόνο τα επαγγελματικά πρωταθλήματα (Super League, Super League 2, Basket League, Volley League), ενώ όσα είχαν ξεκινήσει πριν από μερικές εβδομάδες μπαίνουν πάλι στον «πάγο» (Volley League Γυναικών, Α1 πόλο Ανδρών, Α' Εθνική πόλο γυναικών και το πρωτάθλημα χάντμπολ). Εξαίρεση αποτελούν οι διεθνείς ευρωπαϊκές διοργανώσεις σε επίπεδο ομοσπονδιών.

Στις εξαιρέσεις είναι και οι αθλητικές εγκαταστάσεις που θα παίρνουν ονομαστική άδεια να προπονούνται οι αθλητές που προετοιμάζονται για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες φέτος στο Τόκιο. Δεν επιτρέπεται η παραμονή πολιτών σε χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.