Προικισμένη από τη φύση, η ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας συνδυάζει βουνό και θάλασσα, έχει πολλή ιστορία, αλλά ακόμα περισσότερο, «κουβαλάει» τον πολιτισμό της σταφίδας, φέρει την ταυτότητα του κέντρου εμπορίου και συνοψίζει τη βιομηχανική αρχιτεκτονική της πρώτης περιόδου εκβιομηχάνισης της χώρας.
Ο Γιώργος Μαυρουδής, πολιτικός μηχανικός, πιστεύει στην προοπτική ανάπτυξης της περιοχής κι έχει βαλθεί να αναδείξει τον πολιτισμό των τρένων με αφετηρία το διατηρητέο κτίριο, τα βαγόνια και την «αγγελοπουλική» συστάδα των ευκαλύπτων στον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό του Αιγίου.
Στην 5η έκθεση καινοτομίας και μεταφοράς τεχνογνωσίας Patras Innovation Quest – Patras IQ 2018, ο Γιώργος Μαυρουδής και η ομάδα του παρουσίασαν το επιχειρηματικό σχέδιο για την εκμετάλλευση του εγκαταλελειμμένου σιδηροδρομικού σταθμού του Αιγίου και την ανάδειξή του σε τεχνολογικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό θεματικό πάρκο των τρένων. «Είναι ένα πολύ επίκαιρο project γιατί αφορά την επανάχρηση ενός εγκαταλελειμμένου ιστορικού κτιρίου με πολλαπλό σκοπό που θα προσθέσει αξία στον πολιτισμό, την εκπαίδευση και τον τουρισμό της περιοχής», εξηγεί ο Γιώργος.
Διαβάζοντας με λεπτομέρεια τις χρήσεις, τα βαγόνια και ο σιδηροδρομικός σταθμός θα μεταμορφωθούν σε βαγόνια βιωματικής εκπαίδευσης. «Στο σχεδιασμό, έχουμε θέσει στο επίκεντρο την εκπαίδευση. Από κοινού με το Πανεπιστήμιο Πατρών και πιο συγκεκριμένα το Τμήμα Παιδαγωγικής, στα βαγόνια θα υλοποιούνται προγράμματα που με αφορμή το τρένο και τη συνύπαρξη διαφορετικών ανθρώπων στον ίδιο χώρο, θα εντάσσονται στο πλαίσιο της μη τυπικής μάθησης καλλιεργώντας στα παιδιά (και τους μεγάλους!) το σεβασμό στη διαφορετικότητα, την αριστεία, το ευ αγωνίζεσθαι, αξίες πολύ σημαντικές στις μέρες μας. Παράλληλα, σκοπός μας είναι να αναδείξουμε τη φιλοσοφία των τρένων και την τοποθεσίας ως τουριστικό προορισμό», συνεχίζει ο Γιώργος.
Τα βαγόνια θα μετατραπούν σε παιδική βιβλιοθήκη με δράσεις φιλαναγωσίας, θεατρική-μουσική σκηνή, αίθουσα φωτογραφίας και κινηματογραφικών προβολών. Θα υπάρχει βαγόνι μακέτας και μοντελισμού, επιτραπέζιων παιχνιδιών και ψευδαισθήσεων, βαγόνι ανακύκλωσης, βαγόνι δημιουργικής απασχόλησης, αλλά και καφέ-εστιατόριο και πωλητήριο. Δύο μουτζούρηδες με κλινάμαξες θα μετατραπούν σε ξενώνες νεότητας και ξενώνες για οικογένειες για όλους τους επισκέπτες που θα επιθυμούν να ζήσουν μία τέτοια εμπειρία ταξιδιού με διαμονή.
Προοπτικές ανάπτυξης του τουρισμού στο Αίγιο
Η θέση του Αιγίου στον χάρτη της Ελλάδας είναι πραγματικά προνομιακή. Σε καλή απόσταση από τα μεγάλα αστικά κέντρα και σε εγγύτητα με πολλούς αρχαιολογικούς χώρους, δεν είναι τυχαίο που άκμασε στο χώρο αυτό η αρχαία πόλη Ελίκη, ούτε ότι, παρά τις φυσικές καταστροφές, το Αίγιο παρέμεινε μία εμπορική πόλη μέσα στην ιστορία.
Στα μέρη που ο μεγάλος Θεόδωρος Αγγελόπουλος γύρισε χαρακτηριστικές σκηνές για το «Θίασο» και το «Μελισσοκόμο», με έμβλημα την Παναγιά την Τρυπητή και τις σταφιδαποθήκες, την χαρτοποιία, το παλιό λιμάνι και το υδροβιότοπο της Αλυκής, το Αίγιο μπορεί να προσφέρει όμορφες εμπειρίες στον επισκέπτη: περίπατοι στην παραλία από το Φάρο μέχρι την Αλυκή, ταβερνούλες πάνω στο κύμα, ποδηλατάδες μέχρι το Βουραϊκό μέσα από τα μυρωδάτα εσπεριδοειδή και τις καλαμιές των μυθικών ποταμών Σελινούντα και Κερυνίτη, βόλτα στα νεοκλασικά του Αιγίου, οινογνωσίες Ροδίτη και γευσιγνωσίες των τοπικών προϊόντων και φυσικά της «κορωνίδας» σταφίδας με ΠΟΠ Βοστίτσα, που παράγεται στην περιοχή από το 14ο αιώνα και που το 19ο αιώνα, αποτέλεσε το βασικό μοχλό εκσυγχρονισμού της οικονομίας και των μεγάλων έργων (διώρυγα Κορίνθου, σιδηροδρομικό δίκτυο).
Για βόλτες με παιδιά στην Αθήνα αλλά και ακόμα παραπέρα, «ταξιδέψτε» με τον «ταξιδιωτικό οδηγό» για οικογένειες κι ακολουθήστε τη σελίδα Μαμά Κοίτα Ταξίδια με παιδιά facebook.com/mamakita.gr