Τα μπάρμπεκιου θα "πάρουν φωτιά"

Κύρια χαρακτηριστικά της ημέρας: η πολυφαγία, η τσίκνα και το ποτό!

Η Πέμπτη της δεύτερης εβδομάδας του Τριωδίου (Κρεατίνης) ονομάζεται Τσικνοπέμπτη ή Τσικνοπέφτη, επειδή την ημέρα αυτή… όλα τα σπίτια ψήνουν κρέας ή λιώνουν το λίπος από τα χοιρινά και ο μυρωδάτος καπνός (τσίκνα) είναι διάχυτος παντού. Αυτός είανι ο λόγος που λέγεται και Τσικνοπέμπτη.

Το έθιμο χάνεται στα βάθη των αιώνων, χωρίς να γνωρίζουμε την προέλευσή του.

Εικάζεται, όμως, ότι προέρχεται από τις βακχικές γιορτές των αρχαίων Ελλήνων και Ρωμαίων, που επιβίωσαν του Χριστιανισμού. Το φαγοπότι και το γλέντι θεωρούνταν ιεροτελεστία για την καλή ευφορία της γης την Άνοιξη.

Παλαιότερα το θέμα δεν ήταν τα παϊδάκια, αλλά η τσίκνα. Σκοπός ήταν να μυρίσει το σπίτι καμμένο βούτυρο κατά κύριο λόγο. Έτσι, οι νοικοκυρές έψηναν μπακλαβάδες και γαλακτομπούρεκα ή τον ταπεινό σιμιγδαλένιο χαλβά. 

Οι μυρωδιές από την κουζίνα ξορκίζουν το κακό και φέρνουν κόσμο στο σπίτι.

Στην πορεία των χρόνων όμως κάθε τόπος ανέπτυξε τα δικά του ήθη και έθιμα. 

 

 

Την Τσικνοπέμπτη, που βρίσκεται στο μέσο του Τριωδίου, ξεκινούν ουσιαστικά οι εκδηλώσεις της Αποκριάς, οι οποίες κορυφώνονται με τα Κούλουμα την Καθαρά Δευτέρα.

Η ημέρα της Πέμπτης επιλέχθηκε, σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, διότι η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι σημαντικές ημέρες νηστείας.