1 κιλό μοσχάρι ποντίκι ή σπάλα κομμένο σε μεγάλα κομμάτια (σε θερμοκρασία δωματίου)
500 γραμμάρια κριθαράκι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο
2 ντομάτες τριμμένες
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φύλλο δάφνης
4 κόκκοι μπαχάρι
100 ml κόκκινο ή λευκό κρασί ξηρό
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
1 κ.γ. κανέλα
½ κ.γ. μοσχοκάρυδο
1 κ.γ. ζάχαρη
2 φλ. (225 ml) ζωμό κρέατος
1 φλ. κεφαλοτύρι
Αλατοπιπερώνουμε το κρέας.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε το κρέας σε δόσεις και το τσιγαρίζουμε σε μέτρια φωτιά, γυρίζοντας το από όλες τις πλευρές, για να το θωρακίσουμε.
Μεταφέρουμε το μαγειρεμένο κρέας σε ένα πιάτο.
Στο ίδιο σκεύος, ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο, τα κρεμμύδια και μετά από 1 λεπτό το σκόρδο. Σοτάρουμε για 3-5 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και το σκόρδο να βγάλει τα αρώματά του.
Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Προσθέτουμε τις ντομάτες κονκασέ, τον ντοματοπελτέ, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο, τη ζάχαρη, το ζωμό κρέατος και τέλος το κρέας.
Ανακατεύουμε να ενωθούν τα υλικά, σκεπάζουμε με το καπάκι και αφήνουμε να σιγοβράσει σε χαμηλή φωτιά για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 175οC.
Μεταφέρουμε το κρέας με τη σάλτσα σε ένα πυρίμαχο σκεύος, προσθέτουμε το κριθαράκι και ανακατεύουμε ελαφρά με μια ξύλινη κουτάλα να μοιρασθεί σε όλη την επιφάνεια του σκεύους.
Ψήνουμε για 25-30 λεπτά.
Όταν είναι έτοιμο το γιουβέτσι, αφήνουμε να κρυώσει, πασπαλίζουμε με κεφαλοτύρι και σερβίρουμε.