30 λεπτά
4 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

1 μεγάλο χταπόδι
250 gr. μακαρονάκια
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό

1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
150 gr. σάλτσα ντομάτας ή ντοματάκια κονκασέ

λίγη λιαστή ντομάτα

1 κόκκινη πιπεριά
50 ml. κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
2 φύλλα δάφνης
3-4κόκκους μπαχάρι
1 μικρό ξυλάκι κανέλα

 Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 Αλάτι
Ελαιόλαδο
1.100 ml. ζεστό ζωμό λαχανικών ή θαλασσινών ή νερό

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το χταπόδι ολόκληρο με το ένα φύλλο δάφνης να βράσει σε χαμηλή φωτιά.

Όσο το χταπόδι βράζει θα βγάζει τα υγρά του, ειδικά αν είναι κατεψυγμένο, αν χρειάζεται όμως προσθέτουμε επιπλεόν ζεστό νερό.

Όταν μαλακώσει και κοκκινίσει αποσύρουμε από την φωτιά και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, στην ίδια κατσαρόλα σωτάρουμε σε 50 ml. ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το χταπόδι για 3-4 λεπτά, σβήνουμε με το κονιάκ, προσθέτουμε τα μπαχαρικά και το άλλο φύλλο δάφνης.

Προσθετουμε τον τοματοπελτέ, την ζάχαρη, τα ντοματάκια, τη λιαστή ντομάτα, την κόκκινη πιπεριά και ένα φλυτζάνι από το ζωμό ή το νερό.

Χαμηλώνουμε και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά.

Κατόπιν μεταφέρουμε σε μέτριο ταψί, προσθέτουμε επιπλέον τον υπόλοιπο καυτό ζωμό ή το νερό, 50 ml. ελαιόλαδο και το κοφτό μακαρονάκι ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε και διορθώνουμε το αλάτι.
Ψήνουμε σε καλά προσθερμασμένο φούρνο στους 175ο C. για περίπου 25 λεπτά και μέχρι να μαλακώσει το κοφτό μακαρονάκι, ανακατεύοντας παράλληλα.

Σερβίρουμε τα μακαρόνια με χταπόδι ζεστό-ζεστό από τον φούρνο!