50 - 60 λεπτά
4 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

1 μέτριο χταπόδι γύρω στο 1 ½ κιλό
1/3 φλ.  Ξίδι
5-8 κόκκους μπαχάρι
6 φύλλα δάφνης
1 φλ . ελαιόλαδο
3 μακρόστενες μελιτζάνες, κομμένες σε ροδέλες των 2εκ.
4 φρέσκες τομάτες τριμμένες
½ φλ. κόκκινο κρασί
Αλάτι και πιπέρι
 

Εκτέλεση

Μουλιάζουμε το χταπόδι σε λίγο νερό και ξίδι για μισή ώρα και ξεπλένουμε. Καθαρίζουμε  το χταπόδι αφαιρώντας την κουκούλα, το ράμφος κλπ.

Βάζουμε το χταπόδι σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, μαζί με το μπαχάρι και τρία φύλλα δάφνης. Βράζουμε για 40 λεπτά περίπου ή μέχρι να αρχίσει να γίνεται τρυφερό. Στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό στην άκρη.

Κόβουμε τις μελιτζάνες κατά μήκος και μετά σε χοντρές ροδέλες. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι βάζουμε ελαιόλαδο και προσθέτουμε τις μελιτζάνες μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε την τομάτα στις μελιτζάνες μαζί με το μπαχάρι, τη δάφνη και το κρασί. Κόβουμε το χταπόδι σε 8 κομμάτια.

Ρίχνουμε τις μελιτζάνες μέσα σε ένα πυρέξ και προσθέτουμε το κομμένο χταπόδι, λίγο από το ζουμί του και λίγο μπαλσάμικο. Βάζουμε στο φούρνο για 15 λεπτά.