1 ώρα και 50 λεπτά
4 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

4 στήθη κοτόπουλου γύρω στα 200γρ. το καθένα

300γρ. γιαούρτι στραγγιστό

½ σκελίδα σκόρδο

20γρ. τζίντζερ τριμμένο

50γρ. μέλι θυμαρίσιο

15 φύλλα δυόσμου

αλάτι, πιπέρι

Για τη μαρμελάδα

15 λεμόνια πλυμένα

200γρ. ζάχαρη

2 ξυλάκια βανίλιας

30-50ml σάλτσα σόγιας

Για το ανατολίτικο πιλάφι

1 φλιτζάνι ρύζι για πιλάφι

2½ φλιτζάνια ζωμό κότας

1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

1 σκελίδα σκόρδο λιωμένο

50γρ. σταφίδα ξανθιά μουλιασμένη σε 100ml μαύρο ρούμι

1 κουτ. γλυκού κύμινο

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

4 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

αλάτι, πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Για τη μαρμελάδα: Ξύνετε ελαφρά τα λεμόνια στην ψιλή πλευρά του τρίφτη και τα κόβετε στα τέσσερα. Αφαιρείτε την ψίχα και την φυλάτε. Θα σας μείνουν οι άσπρες φλούδες, τις οποίες κόβετε σε λωρίδες και η ψίχα που την στύβετε για να πάρετε το χυμό τους.

Σε μια κατσαρόλα βράζετε τη ζάχαρη, τις λωρίδες της άσπρης φλούδας, το χυμό λεμονιών και τις βανίλιες, μέχρι η μαρμελάδα να σιροπιάσει. Αποσύρετε από τη φωτιά και προσθέτετε τη σάλτσα σόγιας.

Για το dip γιαουρτιού: Χτυπάτε το γιαούρτι, το σκόρδο, το τζίντζερ, το δυόσμο και το μέλι σε ένα multi. Αλατοπιπερώνετε.

Ψήνετε τα στήθη κοτόπουλου στη σχάρα μέχρι να είναι σχεδόν έτοιμα (θα ολοκληρωθεί το ψήσιμο στο γκριλ). Κατόπιν, τα αλείφετε με τη μαρμελάδα και τα βάζετε κάτω από καυτό γκριλ να καραμελώσουν.

Για το πιλάφι: Σε κατσαρόλα και σε χαμηλή φωτιά σοτάρετε το κρεμμύδι και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και σοτάρετε για άλλα 15 λεπτά. Προσθέτετε τις σταφίδες, το ζωμό, το κύμινο και λίγο αλάτι. Σκεπάζετε την κατσαρόλα με λαδόκολλα και το καπάκι της (τη λαδόκολλα την κόβετε στρογγυλή στο μέγεθος της κατσαρόλας). Σιγοβράζετε το ρύζι σε χαμηλή φωτιά για 25 λεπτά περίπου.

Απομακρύνετε το πιλάφι από τη φωτιά και το αφήνετε να ξεκουραστεί για 15 λεπτά. Μετά προσθέτετε τον μαϊντανό και ανάλογο αλατοπίπερο. Σερβίρεται ζεστό το κοτόπουλο με το dip γιαουρτιού και το πιλάφι.