55 λεπτά
4 μερίδες
Μέτρια δυσκολία
Υλικά

Για το ζωμό γαρίδας

500γρ. γαρίδες

500γρ. κριθαράκι χοντρό

150γρ. κρεμμύδι ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο

λίγο θυμάρι φρέσκο

90ml κρασί λευκό

1 λίτρο ζωμό γαρίδας*

100γρ. γραβιέρα παλαιωμένη, τριμμένη

100γρ. βούτυρο

αλάτι, πιπέρι

τα κεφάλια από 1 κιλό γαρίδες

100γρ. κρεμμύδι

1 καρότο

1 φύλλο δάφνης

60ml κονιάκ

1½ λίτρο νερό

Εκτέλεση

Για το ζωμό γαρίδας: Σε κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι, το καρότο και τη δάφνη για 3 λεπτά και προσθέτετε τα κεφάλια από τις γαρίδες. Σβήνετε με το κονιάκ, προσθέτετε το νερό και αφήνετε να βράσουν για 15 λεπτά.

Σουρώνετε σε μεγάλο μπολ και κρατάτε το ζωμό στην άκρη.

Σε μια κατσαρόλα σωτάρετε το κρεμμύδι με το σκόρδο και το θυμάρι, μέχρι να πάρουν χρώμα. Προσθέτετε το κριθαράκι και σοτάρετε για 1-2 λεπτά.

Σβήνετε με το κρασί, αφήνετε να εξατμιστεί το αλκοόλ και στη συνέχεια προσθέτετε σε δόσεις (4-5) το ζωμό γαρίδας, φροντίζοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση ζωμού πριν προσθέσετε την επόμενη.

Στη μέση της διαδικασίας ρίχνετε μέσα και τις γαρίδες. Τέλος, δένετε το κριθαρότο με τη γραβιέρα και το βούτυρο, αλατοπιπερώνετε και σερβίρετε σε πιάτα, πασπαλίζοντας με λίγα φύλλα μαϊντανού.