60 λεπτά
5-6 μερίδες
Εύκολη
Λαχανοντολμάδες με χορινό
Υλικά

Για τη γέμιση

1 λάχανο μεγάλο όχι πολύ σφιχτό

5-6 κλωνάρια σέλινο ελληνικό χοντροκομμένο

2 καρότα καθαρισμένα και κομμένα σε χοντρές ροδέλες

400γρ. ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Τομάτα στον Τρίφτη

½ φλιτζάνι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Έξτρα Παρθένο Ελαιόλαδο

αλάτι, πιπέρι

600γρ. χοιρινό φιλέτο από λαιμό σε κυβάκια του 1,5εκ.

½ φλιτζάνι ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Ρύζι Bonnet

1 κρεμμύδι μεγάλο ψιλοκομμένο

2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο

2 κουτ. σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο

⅓ φλιτζανιού ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ Έξτρα Παρθένο Ελαιολαδο

1½ φλιτζάνι νερό ή ζωμό κρέατος

½ φλιτζάνι λευκό κρασί

1 κουτ. γλυκού μπούκοβο γλυκό ή μισό γλυκό και μισό καυτερό

Εκτέλεση

Αφαιρείτε τα χοντρά φύλλα του λάχανου. Το κρατάτε στον πάγκο με το κοτσάνι προς τα κάτω και το χτυπάτε δυνατά για να αποσπαστούν τα φύλλα από το κοτσάνι. Κόβετε με μυτερό μαχαίρι και αφαιρείτε την περιοχή γύρω από το κοτσάνι.

Βράζετε νερό σε μεγάλη κατσαρόλα και βουτάτε μέσα το λάχανο για λίγα λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα πρώτα φύλλα. Αρχίζετε να τα αφαιρείτε λίγα λίγα αραδιάζοντας το ένα πάνω στο άλλο στον πάγκο σας μέχρι να τελειώσουν όλα. Αφού κρυώσουν κόβετε το σκληρό κοτσάνι από τη μέση των φύλλων. Όσα είναι ακατάλληλα στρώνετε τα μισά στον πάτο της κατσαρόλας και φυλάτε τα υπόλοιπα.

Ετοιμάζετε τη γέμιση: σοτάρετε στο Ελαιόλαδο το κρεμμύδι και το σκόρδο. Όταν μαραθούν σβήνετε με το κρασί και προσθέτετε το κρέας, το Ρύζι, το μαϊντανό, το μπούκοβο, αλάτι και πιπέρι. Μόλις η γέμιση πιει τα υγρά της την κατεβάζετε από τη φωτιά και αφήνετε να κρυώσει λίγο. Παίρνετε ένα ένα τα φύλλα και βάζετε εκεί όπου υπήρχε το κοτσάνι, μία ή δύο κουταλιές της σούπας γέμιση (ανάλογα με το μέγεθος του φύλλου). Διπλώνετε τις άκρες των φύλλων στα πλάγια προς τα μέσα και αρχίζετε να τα τυλίγετε σε ρολά κλείνοντας μέσα τη γέμιση, όπως κάνετε και με τους κλασικούς ντολμάδες.

Αραδιάζετε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα πάνω από τα στρωμένα φύλλα. Κάνετε όσες στρώσεις χρειάζονται μέχρι να τελειώσουν οι ντολμάδες. Σκορπάτε από πάνω το σέλινο και τα καρότα και περιχύνετε όλο το φαγητό με την Τομάτα στον Τρίφτη και το Ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνετε. Σκεπάζετε τους ντολμάδες με τα φύλλα που περίσσεψαν και τοποθετείτε από πάνω ανάποδα ένα πιάτο για να κρατάει τους ντολμάδες στη θέση τους.

Σιγοβράζετε το φαγητό με το καπάκι της κατσαρόλας μισάνοιχτο για 40-45 λεπτά περίπου μέχρι να μαλακώσει το κρέας και να ψηθεί το Ρύζι. Αν χρειαστεί, κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσθέτετε λίγο νερό. Στο τέλος η σάλτσα του φαγητού πρέπει να είναι πηχτή.