40 λεπτά
4 - 5 μερίδες
Μέτρια δυσκολία
Υλικά

1 κιλό σπανάκι

1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο1 πακέτο λαζάνια (500 γρ.)

1 μάτσο καυκαλήθρες, ψιλοκομμένο

1 μάτσο μυρώνια, ψιλοκομμένα

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

80 ml ελαιόλαδο

150 γρ. κεφαλοτύρι τριμμένο

Για τη μπεσαμέλ

100 γρ. βούτυρο

100 γρ. αλεύρι

1 λίτρο γάλα

1/2 κρεμμύδι ξερό

2 γαρίφαλα

μοσχοκάρυδο

100 γρ. γραβιέρα, τριμμένη

1 αυγό

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο

Εκτέλεση

Σε μια κατσαρόλα γεμάτη με αλατισμένο νερό βράζετε τα λαζάνια για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και τα σουρώνετε. Τα ξεπλένετε με κρύο νερό και τα στραγγίζετε πάνω σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας. Στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνετε το μισό ελαιόλαδο και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 2-3 λεπτά, προσθέτετε το σπανάκι και τα υπόλοιπα μυρωδικά χόρτα και σοτάρετε για 6-7 λεπτά.

Προσθέτετε αλατοπίπερο, ανακατεύετε και αποσύρετε από τη φωτιά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170° C. Λαδώνετε ελαφρώς τον πάτο του ταψιού και τον καλύπτετε με μια στρώση από τα λαζάνια. Σκορπίζετε από πάνω τη μισή δόση από τα χορταρικά και πασπαλίζετε με το μισό τυρί. Βάζετε άλλη μια στρώση από λαζάνια, τα υπόλοιπα χορταρικά και το υπόλοιπο τυρί.

Μπεσαμέλ: Καρφώνετε τα γαρίφαλα στο κρεμμύδι και το βάζετε σε ένα κατσαρολάκι με το γάλα μέχρι να ζεσταθεί. Σε άλλη κατσαρόλα λιώνετε το βούτυρο σε μέτρια φωτιά και προσθέτετε το αλεύρι. Με σύρμα ανακατεύετε ζωηρά να ψηθεί το αλεύρι. Αφαιρείτε το κρεμμύδι από το γάλα και ρίχνετε σιγά σιγά το γάλα στην κατσαρόλα με το αλεύρι ανακατεύοντας διαρκώς με το σύρμα ώστε να μην σβολιάσει το γάλα. Ανακατεύτετε μέχρι να αρχίσει να δένει το μείγμα. Αλατοπιπερώνετε, ρίχνετε το μοσχοκάρυδο και αποσύρετε από τη φωτιά. Αφήνετε το μείγμα ελαφρώς να κρυώσει και ρίχνετε το αυγό. Ανακατεύετε καλά να ενσωματωθεί, ρίχνετε και το τυρί και ανακατεύτετε. Απλώνετε τη μπεσαμέλ πάνω στα λαζάνια και ψήνετε στο φούρνο για περίπου 25 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.