40 γρ. ελαιόλαδο
1 κιλό μανιτάρια άγρια
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκ. σκόρδο, ψιλοκομμένες
100 γρ. κρασί λευκό
1500 γρ. νερό
1 κύβος λαχανικών
200 γρ. ρύζι γλασέ
αλάτι
πιπέρι
1 μαρούλι
¼ ματσάκι άνηθο + έξτρα, για το σερβίρισμα
5 φρέσκα κρεμμυδάκια + έξτρα, για το σερβίρισμα
φέτες λεμονιού, για το σερβίρισμα
παξιμάδια, για το σερβίρισμα
χυμό από 1 λεμόνι
Ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά.
Κόβουμε τα μανιτάρια στα 4 και τα ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με το κρεμμύδι, το σκόρδο και σοτάρουμε για 5-6 λεπτά, μέχρι να χρυσαφίσουν και να χάσουν τον όγκο τους.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστούν τα 2/3 του.
Προσθέτουμε το νερό, τον κύβο λαχανικών, το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι, και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει το ρύζι.
Κόβουμε το μαρούλι σε φέτες πάχους 2 εκ., ψιλοκόβουμε τον άνηθο και κόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα και μαγειρεύουμε για 5 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού.
Ελέγχουμε τα καρυκεύματα και σερβίρουμε με φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο, άνηθο ψιλοκομμένο, φέτες λεμονιού και παξιμάδια.