40 λεπτά
5 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

Για τις πατάτες

1½ κιλό πατάτες
100 γρ. βούτυρο
μοσχοκάρυδο τριμμένο
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
1½ φλιτζάνι ζεστό γάλα
1 αβγό
αλάτι, πιπέρι

Για τον κιμά

800 γρ. κιμάς μοσχαρίσιος
4  κουταλιές της σούπας βούτυρο
1 καρότο σε κυβάκια

1 κλωναράκι θυμάρι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μπαχάρι τριμμένο
1 κουταλάκι του γλυκού μείγμα μπαχαρικών για κρέας
½ ποτήρι λευκό κρασί
1 κονσέρβα ντοματάκια κονκασέ
10 ντοματίνια σε ροδέλες
1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
5-6 κλωναράκια μαϊντανό ψιλοκομμένο
αλάτι, πιπέρι

Για την κρούστα

Τυρί τριμμένο
Φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση

Πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα τους σε αλατισμένο νερό. Τις ξεφλουδίζουμε και τις λιώνουμε με πιρούνι.

Βάζουμε τις λιωμένες πατάτες στην κατσαρόλα, σε χαμηλή φωτιά και τις ανακατεύουμε με πιρούνι με το μοσχοκάρυδο, το βούτυρο, το γάλα, το αλάτι και το πιπέρι. Μόλις γίνει ο πουρές, ρίχνουμε μέσα το τυρί και το αβγό και ανακατεύουμε.

Σε μια άλλη, μέτρια κατσαρόλα, σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε καλά τον κιμά με το καρότο, το μπαχάρι και το μείγμα. Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν. Σβήνουμε με κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε στην κατσαρόλα τα ντοματάκια κονκασέ, τα ντοματίνια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καπάκι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά τον κιμά. Βγάζουμε την κατσαρόλα από την φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Βουτυρώνουμε ένα ταξί ή πυρίμαχο σκεύος και απλώνουμε μέσα μια λεπτή στρώση από πουρέ και από πάνω ομοιόμορφα τον κιμά και σκεπάζουμε με τον υπόλοιπο πουρέ.

Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και λίγη φρυγανιά και ψήνοπυμε στον φούρνο για 10-15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.