55 λεπτά
5 μερίδες
Εύκολη
Ριζότο με παντζάρια
Υλικά

Για τα παντζάρια

200 γρ. παντζάρια

2 κ.σ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

1 σκ. σκόρδο

1 κ.σ. θυμάρι

Για το ριζότο

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

4 κ.σ. ελαιόλαδο

250 γρ. ρύζι αρμπόριο

50 γρ. κρασί λευκό

1 κ.σ. μάραθο, σε σκόνη (προαιρετικά)

800 γρ. νερό, βραστό

2 κ.σ. ζωμό κοτόπουλου σε βαζάκι

1 κ.σ. ξίδι βαλσάμικο

80 γρ. βούτυρο

Για το σερβίρισμα

150 γρ. μπέικον

100 γρ. γκοργκοντζόλα

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

Τυλίγουμε κάθε παντζάρι σε αλουμινόχαρτο μαζί με 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, 1 φέτα σκόρδο και θυμάρι.

Ψήνουμε για 30-40 λεπτά. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.

Τοποθετούμε μια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και βάζουμε 4 κ.σ. ελαιόλαδο.

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, τα βάζουμε στην κατσαρόλα και σοτάρουμε.

Προσθέτουμε το ρύζι και σοτάρουμε 1-2 λεπτά.

Σβήνουμε με το κρασί, βάζουμε τον μάραθο, μια δόση από το νερό και τον ζωμό. Συνεχίζουμε να βάζουμε το νερό σε δόσεις, σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνέχεια για 12-15 λεπτά μέχρι να βράσει το ρύζι μας.

Ξεφλουδίζουμε τα παντζάρια και τα βάζουμε σε ένα μιξεράκι. Χτυπάμε μέχρι να γίνουν πάστα και τη βάζουμε στην κατσαρόλα με το ριζότο. Προσθέτουμε το βαλσάμικο και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.

Αφαιρούμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κυβάκια και ανακατεύουμε.

Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά και βάζουμε μέσα το μπέικον. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά.

Σερβίρουμε το ριζότο με το μπέικον, γκοργκοντζόλα, ρίγανη, ελαιόλαδο και πιπέρι.