1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 μεγάλο καρότο τριμμένο
2 κλωνάρια σέλερι ψιλοκομμένα
2 σκελίδες σκόρδο
4 φύλλα δάφνης
1 κλωνάρι κανέλας
120 μλ. κόκκινο κρασί
120 μλ. ελαιόλαδο
750 γρ. ντομάτα τριφτή
150 γρ. ντομάτα πελτέ
αλάτι, πιπέρι
400 γρ. κολοκύθα (προαιρετικά)
150 γρ. μπέικον ψιλοκομμένο (προαιρετικά)
Για τις ταλιατέλες
500 γρ, ταλιατέλες Barilla
150 γρ. τριμμένη παρμεζάνα
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ψιλοκόβετε το κρεμμύδι και το σέλερι και τρίβετε το καρότο είτε με το μαχαίρι και τρίφτη, είτε σε μούλτι / κουζινομηχανή.
Σε πλατιά και χαμηλή κατσαρόλα, ρίξτε το λάδι και βάλτε το να κάψει ελαφρά, σε χαμηλή φωτιά.
Προσθέστε το batuto, δηλαδή το μίγμα από ψιλοκομμένο κρεμμύδι, σέλερι και καρότο. Θα το σοτάρετε όσο πιο αργά μπορείτε σε χαμηλή φωτιά, για 10 ή και 15 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να μαραθεί το κρεμμύδι, αλλά χωρίς να καεί.
Προσθέστε τον κιμά, ανεβάστε τη φωτιά στα ¾ και σοτάρετε τον κιμά ανακατεύοντας συχνά επί 5-7 λεπτά μέχρι να πάρει όλος χρώμα.
Προσθέτετε τα καρυκεύματα (σκόρδο, δάφνη, κανέλα) και το κρασί. Ανακατεύετε καλά για 2-3 λεπτά.
Στον κιμά που πλέον τσιγαρίστηκε, θα προσθέσετε την σάλτσα ντομάτας στον τρίφτη και τον πελτέ αλάτι και πιπέρι και θα ανακατέψετε καλά.
Μόλις η σάλτσα πάρει βράση, θα χαμηλώσετε και πάλι την φωτιά στο ελάχιστο, ίσα-ίσα να βγαίνουν μπουρμπουλήθρες καθώς το νερό εξατμίζεται και η σάλτσα πήζει και νοστιμίζει. Αυτό θα διαρκέσει περί τα 20’ μέχρι η σάλτσα να έχει πια ελάχιστο υγρό και να δείχνει πηχτή και λαχταριστή.
Αφαιρέστε την απ’ τη φωτιά και περιμένετε τουλάχιστον 10 λεπτά μέχρι να σερβίρετε ή να την χρησιμοποιήσετε σε κάποια συνταγή (κανελόνια, παστίτσιο, λαζάνια κλπ) για να δέσουν τα υλικά και να πέσει η θερμοκρασία στο σημείο που αναδεικνύεται η νοστιμιά της.
Βράστε τις ταλιατέλες και ανάλογα με τα άτομα θα χρειαστείτε και σάλτσα, οπότε ως κύριο πιάτο στην Ελλάδα που είμαστε φαγανοί, υπολογίστε ανα άτομο περί τα 150-200 γρ. πάστα και 60-80 γρ. σάλτσα έτοιμη. Ζεστάνετε την ποσότητα της σάλτσας που θα χρειαστείτε σε τηγάνι και κατά την Ιταλική παράδοση, ρίξτε τις έτοιμες ταλιατέλες μέσα της, να ανακατευτούν καλά με την σάλτσα πριν τις σερβίρετε απ’ το τηγάνι στα πιάτα.