35 λεπτά
4 μερίδες
Εύκολη
Υλικά

1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεγάλο γλυκό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 μεγάλα πράσα, μόνο το λευκό και το ανοιχτοπράσινο μέρος, κομμένα σε φέτες
3 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες, σε κύβους
4 πράσινες καυτερές πιπεριές serrano, σε λεπτές φέτες
2,5 εκ. τζίντζερ, τριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο
1 λίτρο ζωμός λαχανικών
1 φλ. στραγγιστό γιαούρτι
2 φλ. κόλιαντρο ψιλοκομμένο
1/4 φλ. βασιλικός συν επιπλέον για το γαρνίρισμα
1/4 φλ. δυόσμος
Το χυμό 1 lime ή όσο θέλεις
1 κ.γ. ζάχαρη, ή όσο θέλεις
1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι σε πολύ ψιλές φέτες

Εκτέλεση

1. Ζέστανε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά σε ένα τηγάνι με βαρύ πάτο ή σε μια βαθιά μαντεμένια κατσαρόλα. Σόταρε το γλυκό κρεμμύδι μέχρι να γίνει διαφανές, περίπου για 2 λεπτά. Μετά πρόσθεσε τα πράσα και συνέχισε το σοτάρισμα μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 4 λεπτά ακόμη.

2. Πρόσθεσε στο σκεύος τις πατάτες, τις πιπεριές, το τζίντζερ και το σκόρδο και μαγείρεψε για 2-3 λεπτά. Βάλε το ζωμό και ανέβασε τη θερμοκρασία για να πάρει βράση.

3. Χαμήλωσε τη θερμοκρασία και σιγόβρασε τη σούπα μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες, περίπου για 30 λεπτά.

4. Κατέβασε από τη φωτιά και πρόσθεσε το γιαούρτι, 1¾ φλ. κόλιαντρο, το βασιλικό και το δυόσμο. Με ένα μίξερ «μπαστούνι» (ή στο μπλέντερ, σε δόσεις) πολτοποίησε τη σούπα
μέχρι να γίνει λεία.

5. Πρόσθεσε το lime και τη ζάχαρη προσαρμόζοντας τις ποσότητες σύμφωνα με τη γεύση σου. Μοίρασε τη σούπα σε μπολ και γάρνιρε με το υπόλοιπο 1/4 φλ. κόλιαντρο, το
κόκκινο κρεμμύδι και το βασιλικό.