Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις

Ακόμα κι αν νομίζεις ότι μπορείς να γλιτώσεις από την υπερίωδη ακτινοβολία να ξέρεις ότι εξαιρετικά δύσκολο.

Ο ήλιος παραμονεύει παντού και αν θες να προσέξεις την ποιότητα της επιδερμίδας σου τότε καλό θα ήταν να λάβεις τα απαραίτητα μέτρα. Αυτό που δεν πρέπει να ξεχνάς να φοράς όλο τον χρόνο είναι αντηλιακό! Το θέμα βέβαια είναι αν το βάζεις ή όχί σωστά. Ας δούμε τα λάθη που κάνεις και πως μπορείς να τα διορθώσεις:

1. Δεν βάζεις αρκετό προϊόν

Αν δεν βάζεις αρκετό αντηλιακό, τότε δεν θα έχεις το επίπεδο της προστασίας που νομίζεις ότι έχεις. Μια μελέτη έδειξε πως με την τυπική εφαρμογή (δηλαδή, όχι αρκετό) δείκτη προστασίας 30, ο πραγματικός δείκτης προστασίας που έχεις είναι 8. Χρειάζεται να βάζεις ένα κουταλάκι του γλυκού για να καλύπτεις το πρόσωπο και ένα σφηνάκι προϊόντος για όλο το σώμα.

2. Ξεχνάς τον λαιμό σου

Το να μη χρησιμοποιείς αντηλιακό στο λαιμό και το ντεκολτέ σου είναι μεγάλο λάθος, ειδικά αν ζεις σε ηλιόλουστη χώρα. Λεπτές γραμμές, κοκκινίλες, και ρυτίδες είναι όλα κοινά στοιχεία των βλαβών σε αυτές τις περιοχές εξαιτίας της έκθεσης στον ήλιο. Πρέπει να χρησιμοποιείς αντηλιακό και στα αφτιά και στον αυχένα σου, αλλά είναι περιοχές που δεν τις βλέπει τόσο ο ήλιος όσο το λαιμό και το ντεκολτέ.

3. Το βάζεις πολύ αργά

Πρέπει να βάζουμε το αντηλιακό 30 λεπτά πριν βγούμε στον ήλιο ώστε να συστατικά του να έχουν το χρόνο να σταθεροποιηθούν πριν την έκθεση στις ακτίνες UV.

4. Δεν επαναλαμβάνεις τακτικά

Χρειάζεται να φοράμε αντηλιακό όλες τις ώρες της ημέρας – και αυτό σημαίνει ακόμη και όταν είμαστε σε κλειστούς χώρους. Οι άνθρωποι δεν αντιλαμβάνονται πως το φως και ο ήλιος και οι κάθε είδους ακτινοβολία επηρεάζουν το δέρμα και προκαλούν βλάβη. Οι περισσότεροι δεν σκέφτονται το αντηλιακό όταν είναι μέσα ή τις συννεφιασμένες μέρες, και δεν συνειδητοποιούν πόσο συχνά πρέπει να το ανανεώνουν – ακόμη κι όταν έχει συννεφιά, αν είμαστε έξω ή στη παραλία πρέπει να ανανεώνουμε το αντηλιακό κάθε δύο με τρεις ώρες. Όταν κολυμπάμε, κάθε μία ώρα.