Η σωστή διατροφή του σκύλου
Και ποιες τροφές αποφεύγονται;

Η ασθένεια του καρκίνου αποτελεί μακράν τη συνηθέστερη νόσο της εποχής, τόσο για εμάς –το ανθρώπινο είδος– όσο και για τους μικρούς μας φίλους.

Αν θέλεις να προστατέψεις το σκύλο σου από τη…μάστιγα αυτη ή αν έχεις σκύλο που ήδη έχει νοσήσει, παρακάτω θα βρεις τις πιο έγκυρες διατροφικές συμβουλές σε μορφή αναλυτικών βημάτων. Ακολούθησέ τα ένα προς ένα και βοήθησε το κατοικίδιό σου να ζήσει ευτυχισμένο και υγιές!

1. Μείωσε τους υδατάνθρακες

Τα καρκινικά κύτταρα μεταβολίζουν τη γλυκόζη των υδατανθράκων μέσα από μία διαδικασία γνωστή ως αναερόβια γλυκόλυση. Το υποπροϊόν που παράγεται από την παραπάνω διαδικασία είναι το γαλακτικό οξύ το οποίο, από τη στιγμή που παράγεται , προκειμένου ο οργανισμός να το φέρει σε μία χρήσιμη και βιοδιαθέσιμη μορφή καταναλώνει άπειρη ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα από τη μία να ευημερούν τα καρκινικά κύτταρα στον οργανισμό του σκύλου μας και από την άλλη τα επίπεδα ενέργειάς του να είναι μηδαμινά.Ακολουθώντας μία διατροφή η οποία να αποτελείται κυρίως από πρωτεϊνες και μάλιστα υψηλής διατροφικής αξίας παρέχεις το πρώτο δυνατό όπλο στην αντιμετώπιση της νόσου.

 

 

2. Εμπλούτισε τη διατροφή του με καλά λιπαρά

Τα καρκινικά κύτταρα δεν μπορούν να τραφούν από τα καλά λιπαρά. Έτσι εμπλουτίζοντας τη διατροφή του σκύλου σου με τόσο με ελαιόλαδο όσο και με Ω3 λιπαρά παρέχεις στον οργανισμό την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται αλλά και τα βασικότερα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη συστατικά.Επίλεξε έξτρα παρθένο ελαιόλαδο αλλά και ένα καλό λάδι σολωμού προκειμένου να πετύχεις το βέλτιστο αποτέλεσμα.

3. Επίλεξε συστατικά βιολογικά ή ελευθέρας βοσκής

Οι πιο επιβαρυμένες τροφές σήμερα-από άποψη αντιβιοτικών και φυτοφαρμάκων- είναι οι ζωικες πρωτεϊνες και τα λαχανικά. Επιλέγοντας τροφές που να περιέχουν βιολογικά συστατικά ή/και μαγειρεύοντας με βιολογικά συστατικά ελαχιστοποιείτε την πιθανότητα τα παραπάνω επιβλαβή χημικά να καταλήξουν στο πιάτο του σκύλου σας.

4. Αύξησε τα διατροφικά αντιοξειδωτικά

Η βιταμίνη C , η σκόνη από cranberry, το ρόδι αλλά και ο κουρκουμάς αδρανοποιούν τις ελεύθερες ρίζες και λειτουργούν από κοινού με τα Ω3 για την καταπολέμηση των καρκινικών κυττάρων.

 

 

5. Βάλε σκόρδο

Μία σκελίδα σκόρδο την ημέρα κατά προτίμηση ελαφρώς βρασμένη (γύρω στα 3 με 5 λεπτά) ή ακόμη και σκόρδο σε σκόνη –που μπορείς πιο εύκολα να τη βάλεις στο φαγητό- περιέχει τον πιο αποτελεσματικό αναστολέα του καρκίνου , την αλλισίνη.

6. Πες ναι στα προβιοτικά

Αυτοί οι μικροοργανισμοί αποτελούν την απόλυτη άμυνα του οργανισμού . Σχεδόν όλοι οι παθογόνοι εισβολείς περνούν από το έντερο. Η πρώτη γραμμή άμυνας λοιπόν βασίζεται σε ένα καλά «χτισμένο» έντερο. Τα προβιοτικά είναι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί με σκοπό της ζωής τους να συλλέξουν και να διώξουν από τον οργανισμό του σκύλου σου ό,τι επιβλαβές εντοπίσουν.Δοκίμασέ τα σε σκόνη, σε πάστα ή και σε κάψουλες για υψηλότερη περιεκτικότητα και μεγαλύτερη βιοδιαθεσιμότητα.

7. Χρησιμοποίησε φυσικά /φυτικά καθαριστικά

Υπάρχουν συγκεκριμένα καθαριστικά, απολύτως κατάλληλα για κατοικίδια ,που δεν περιέχουν επιβλαβή χημικά για το σκύλο σου. Επίσης μπορείς πάντα να χρησιμοποιείς απολύτως φυσικά καθαριστικά για το σπίτι σου και το χώρο του που θα φτιάξεις με τα…χεράκια σου! Ζεστό νερό με ξύδι ή ζεστό νερό με μαγειρική σόδα είναι μόνο μερικά από αυτά.

Ακολούθησε έναν συνδυασμό από τα παραπάνω βήματα προκειμένου να προστατεύσεις το μικρό σου φίλο από τον καρκίνο και να ζήσετε μαζί μία ζωή ευτυχισμένη και ευτυχισμένοι.