Ποιες τροφές βλάπτουν την υγεία του σκύλου;
Καλό είναι να αποφεύγονται

Υπάρχουν κάποιες τροφές, που δεν θα πρέπει ποτέ να περιλαμβάνονται στη διατροφή του σκύλου.

Τροφές που καταναλώνονται άφοβα από τους ανθρώπους, μπορεί να είναι τοξικές για τον σκύλο και να του προκαλέσουν βλάβες σε ζωτικά όργανα,  τοξικότητα στον οργανισμό του, ακόμα και θάνατο.

Τι πρέπει να αποφεύγουμε:
Καταρχάς, αποφεύγουμε τα ωμά κρέατα. Αυτά μπορεί να περιέχουν βλαβερά μικρόβια για την υγεία του ζώου μας. Μικρόβια όπως σαλμονέλα ή κλωστρίδια, που προκαλούν γαστρεντερικές διαταραχές, τοξόπλασμα, ακόμα και εχινόκοκκο.

Εννοείται ότι δεν δίνουμε χαλασμένα και μουχλιασμένα τρόφιμα, γιατί και στα ζώα μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

Αν δίνουμε μαγειρευτό φαγητό στον σκύλο μας, αποφεύγουμε τα πικάντικα και τα καυτερά καρυκεύματα, γιατί μπορεί να του προκαλέσουν γαστρίτιδα.

Πώς σερβίρουμε τα φρούτα και τα λαχανικά στον σκύλο 
Φρούτα και λαχανικά, γενικά, μπορούμε να ταΐζουμε τον σκύλο μας, αρκεί να είναι καλά πλυμένα ή καθαρισμένα, όπως, δηλαδή, θα τα τρώγαμε κι εμείς.

Ποιες τροφές απαγορεύονται δια ροπάλου
Αυτά που απαγορεύονται είναι, σίγουρα, τα σταφύλια και τα κρεμμύδια. Τα σταφύλια, όπως και οι σταφίδες, μπορεί να προκαλέσουν στον σκύλο νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο. Τα κρεμμύδια, ωμά ή μαγειρεμένα, τοξινώνουν τον οργανισμό του σκύλου, προκαλούν αιμολυτική αναιμία και νεφρική ανεπάρκεια.

Το σκόρδο και το πράσο μπορούν, επίσης, να έχουν αρνητικές συνέπειες στους σκύλους.

Το αβοκάντο μπορεί κι αυτό να προκαλέσει καρδιακή ανεπάρκεια και γαστρεντερικές διαταραχές. Επίσης, αποφεύγουμε τα σπόρια του μήλου και τα κουκούτσια των φρούτων, όπως, για παράδειγμα, από κεράσι ή ροδάκινο.

Οι ξηροί καρποί είναι δύσπεπτοι. Καλό είναι, να μην τους δίνουμε στα ζώα μας. Τοξικοί καρποί θεωρούνται οι macadamia και τα πικραμύγδαλα.

Ένα από τα πλέον τοξικά τρόφιμα για τον σκύλο είναι η σοκολάτα. Η σοκολάτα, ειδικά η μαύρη, που περιέχει μεγάλο ποσοστό κακάο, μπορεί να προκαλέσει εμετό και διάρροια, καθώς και βλάβη στην καρδιά, στους πνεύμονες, στους νεφρούς και στο κεντρικό νευρικό σύστημα.

Το ίδιο κακό μπορεί να προκαλέσει και ο καφές στον σκύλο.

Τέλος, καλό είναι να μην δίνουμε στον σκύλο μας ζύμες, ιδίως άψητες, τσίχλες, καραμέλες και, φυσικά, αλκοολούχα ποτά.