Εγκυμοσύνη: Τι να κάνεις για να μειώσεις το άγχος σου;
Για να διατηρήσεις τη θετικότητά σου

Το τεστ βγήκε θετικό και ο γιατρός επιβεβαίωσε το ευχάριστο νέο. Είσαι έγκυος! Η ζωή σου αλλάζει και μια καινούρια, άγνωστη περίοδος ξεκινάει στη ζωή σου με προορισμό ένα μικρό θαύμα. Είναι μία από τις ωραιότερες περιόδους της ζωής σου, έχει όμως και μπόλικο στρες. Σήμερα λοιπόν η Κρίστη Μηλιόρδου, Certified Health and Wellness Coach, Ψυχολόγος, MSc, σου δίνει τις απαραίτητες συμβουλές για να διατηρήσεις τη θετικότητά σου και να απολαύσεις την εγκυμοσύνη σου! 

Τα άγχη ξεκινούν
Υπάρχουν τόσα πράγματα που μπορεί να σε αγχώσουν σε μια εγκυμοσύνη. Από θέματα υγείας, οικονομικά, σχέσης με το σύζυγό, αγωνία για το αν θα τα καταφέρεις κ.τ.λ. Δυστυχώς τα αυξημένα επίπεδα ανησυχίας επηρεάζουν την εγκυμοσύνη σωματικά και ψυχολογικά. Έρευνες, επίσης, αποδεικνύουν ότι όλο αυτό το στρες μέσα από τη δράση των ορμονών επηρεάζει και το έμβρυο. Τι θα μπορούσες να κάνεις για να αντιμετωπίσεις καλύτερα αυτές τις αγωνίες και να μπορέσεις να απολαύσεις την εγκυμοσύνη σου;

Τρόποι διαχείρισης
-Άλλαξε τις κακές συνήθειες. Πότε δεν είναι αργά να κάνεις μια αλλαγή στη ζωή σου! Και ποιο θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερο κίνητρο από την εγκυμοσύνη σου; Τώρα είναι η ώρα να σταματήσεις το κάπνισμα, ακόμα κι αν αυτό ήταν κάτι που δεν είχες καταφέρει ποτέ πριν. Μην διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από το περιβάλλον σου ή από κάποιον ειδικό αν νιώσεις ότι δυσκολεύεσαι μόνη σου.

-Ετοιμάσου για τον ρόλο της μητέρας

 Ακόμα κι αν τα δικά σου παιδικά χρόνια είχαν δυσκολίες αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι θα επαναλάβεις τα λάθη των γονιών σου. Με σωστή ενημέρωση και προσπάθεια μπορείς να γίνεις η μητέρα που ονειρεύεσαι. Διάβασε επιστημονικά άρθρα και βιβλία γραμμένα από ειδικούς και άσε τις ιστορίες τρόμου ή τις συμβουλές της συναδέλφου, γειτόνισσας, μακρινής θείας στην άκρη. Σε ιδανική περίπτωση για τους επόμενους 9 μήνες προσπάθησε να απέχεις από αρνητικούς ανθρώπους που τα βλέπουν όλα δύσκολα και ανέφικτα. Έχεις ήδη αρκετά πράγματα να σε απασχολούν και το επιπλέον άγχος που μπορεί να σου περάσουν σίγουρα δεν βοηθάει.

-Δούλεψε τη σχέση σου

Μέχρι τώρα με τον άντρα/σύντροφο σου ήσασταν οι δύο σας. Η προσοχή του ενός επικεντρωνόταν κυρίως στον άλλο όποτε θεωρητικά δεν υπήρχαν προβλήματα. Όταν γίνετε τρεις οι ισορροπίες θα αλλάξουν και οι ρόλοι θα χρειαστεί να επαναπροσδιορίστουν. Συζήτησε ανοιχτά μαζί του τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σου και ταυτόχρονα άκουσε και τις δικές του. Μοιραστείτε τους φόβους, τις ανησυχίες και τις ανασφάλειες σας. Αυτές οι συζητήσεις είναι καλό να γίνουν πριν τον ερχομό του μωρού ώστε να είστε έτοιμοι. Αν τις αφήσεις για όταν γεννηθεί το μωρό, όπου τότε οι σύμβουλοι θα είναι η έλλειψη ύπνου και η αγωνία αν τα κάνεις όλα σωστά, τα αποτελέσματα δύσκολα θα είναι θετικά.

-Η δουλειά σου και τα χρήματα

Είναι δυστυχώς αλήθεια ότι δεν έχουν όλες οι έγκυες την καλύτερη μεταχείριση στον εργασιακό τους χώρο. Μάθε τα δικαιώματα σου από μια έγκυρη πηγή και μην διστάσεις να τα αναφέρεις όποτε κι αν χρειαστεί. Προσπάθησε επίσης να δεις πως αντιμετωπίζει ο εργοδότης σου την εγκυμοσύνη και τι προσδοκίες μπορεί να έχει από σένα. Δεν χρειάζεται να προσπαθήσεις να ικανοποιήσεις τις προσδοκίες του, αρκεί να έχεις μια ιδέα τι περίπου να περιμένεις. Η δουλειά σου βάσει νόμου θα είναι εκεί και θα σε περιμένει όταν γυρίσεις, αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για σένα τώρα είναι να έχεις μια υγιή εγκυμοσύνη. Προσπάθησε επίσης να κάνεις ένα προϋπολογισμό για τη στιγμή που θα έρθει το μωρό. Ακόμα και στα πράγματα που χρειάζεται το μωρό υπάρχει μεγάλη ευελιξία. Δεν είναι ανάγκη να αγοράσεις το ακριβότερο ή να είναι όλα καινούρια. Αν κάποια φίλη μπορεί να σου δώσει κάτι που χρησιμοποίησε εκείνη και δεν χρειάζεται πια θα ήταν καλό να το δεχτείς και να χρησιμοποιήσεις αυτά τα χρήματα για να αγοράσεις κάτι άλλο. Μην ξεχνάς ότι το μωρό δεν το νοιάζει αν το καρότσι του θα κοστίζει 300 ή 1000 ευρώ. Αυτό που το νοιάζει είναι πόση αγάπη θα παίρνει!

-Άσκηση

Οι παλιοί μύθοι ότι η έγκυος γυναίκα πρέπει να είναι στο κρεβάτι και να μην κινείται ευτυχώς δεν υπάρχουν πια! Ανάλογα με το επίπεδο άσκησης που είχες πριν, μπορείς να υιοθετήσεις και ένα καλό πρόγραμμα άσκησης τώρα. Πολύ δημοφιλή στην εγκυμοσύνη είναι το περπάτημα, η κολύμβηση και η γιόγκα. Απλές ασκήσεις με ευεργετικά αποτελέσματα για το σώμα και την ψυχολογία σου. Θα σε βοηθήσουν να νιώσεις υγιής, δυνατή και να σκέφτεσαι πιο θετικά.

-Προσπάθησε να είναι ανοιχτόμυαλη και να ακολουθείς την εγκυμοσύνη σου όπως εξελίσσεται

Μην προσπαθείς να προβλέψεις τι θα συμβαίνει σε κάθε τρίμηνο και κυρίως μην είσαι απόλυτη σε σχέση με τον τοκετό. Ο τοκετός μπορεί να είναι απρόβλεπτος οπότε είναι καλό να μην έχεις πολύ συγκεκριμένες προσδοκίες. Σημασία εκείνη τη στιγμή θα έχει μόνο το να γεννήσεις ένα υγιές μωράκι και όχι απαραίτητα το επίπεδο του πόνου ή ο τρόπος γέννας.