Παιδικός διαβήτης
Πως αντιμετωπίζεται;

Ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 (παιδικός ή νεανικός διαβήτης, όπως ονομάζεται επίσης) είναι μια χρόνια πάθηση. Οφείλεται στην έλλειψη μιας ορμόνης, της ινσουλίνης, και συνήθως παρουσιάζεται στην παιδική ή τη νεανική ηλικία του πάσχοντος. Στη συγκεκριμένη μορφή διαβήτη καταστρέφονται τα κύτταρα που παράγουν την ινσουλίνη, με αποτέλεσμα ο μικρός ασθενής να πρέπει να παίρνει την πολύτιμη αυτή ορμόνη με τη μορφή ενέσεων.

Πόσο συχνός είναι ο διαβήτης τύπου 1;

Σύμφωνα με δημοσιευμένη εργασία στην ελληνική επιστημονική επιθεώρηση Επιστημονικά Χρονικά (2012), η εμφάνιση του παιδικού διαβήτη παρουσιάζει δύο «κορυφώσεις», η μία περίπου στα 2-4 έτη και η δεύτερη στην εφηβεία. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια γνωρίζουμε ότι σχεδόν τα μισά περιστατικά μπορεί να εμφανιστούν μετά τα 20 ή ακόμα και μετά τα 30 έτη. Σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας για το Διαβήτη (International Diabetes Federation), σχεδόν κάθε 4 λεπτά ένα αγόρι ή ένα κορίτσι κάτω των 19 ετών ανακαλύπτει ότι πάσχει από αυτή τη μορφή διαβήτη, ενώ στην Ελλάδα οι μικροί ασθενείς φτάνουν περίπου τις 30.000.

Ποια παιδιά κινδυνεύουν από διαβήτη 1;

Ο παιδικός διαβήτης είναι κυρίως γονιδιακός. Σήμερα πιστεύεται ότι σε άτομα που έχουν την προδιάθεση για εμφάνιση διαβήτη, μπορεί, υπό την επίδραση κάποιων περιβαλλοντικών παραγόντων, να ξεκινήσει κάποια χρονική στιγμή η καταστροφή των κυττάρων που παράγουν την ινσουλίνη με μηχανισμούς που κινητοποιεί ο ίδιος ο οργανισμός στρεφόμενος κατά των δικών του κυττάρων.