Αυτές είναι οι πιο βλαβερές τροφές

Δύσκολα μπορείς να τους χαλάσεις χατήρι ειδικά αν σε κοιτούν μέσα στα μάτια.

Ωστόσο, αυτό που έχει σημασία είναι το καλό της υγείας τους και είναι προτιμοτερο να φανείς η κακιά παρά να μάθεις ορισμένες από τις πιο βλαβερές τροφές στο αγγελούδι σου. Ποιες τροφές λοιπόν θα ήταν καλό να αποφύγουν;

Τηγανιτές πατάτες

Είναι πλούσιες σε λιπαρά και μάλιστα, επειδή το λάδι που τηγανίζονται χρησιμοποιείται πολλές φορές, αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με παραπροϊόντα οξειδώσεων και πολυμερισμών. Έχουν παρά πολλές θερμίδες και μάλιστα κενές (μια μερίδα των 170gr έχει 540 θερμίδες) ενώ η μικρή ικανότητα κορεσμού τους μπορεί να οδηγήσει σε υπερκατανάλωση.

Συνήθως είναι γεμάτες αλάτι και τέλος ο υψηλός γλυκαιμικός τους δείκτης, ευνοεί αφάνταστα τη συσσώρευση λίπους στον οργανισμό.

 

Λευκό ρύζι

Όλοι λίγο πολύ το θεωρούμε ως ένα «αθώο» τρόφιμο και το επιλέγουμε συχνά για τα παιδιά μας, γιατί τους αρέσει, είναι εύκολο στο μαγείρεμα και σχετικά φθηνό. Ωστόσο το λευκό ρύζι υφίσταται τη μεγαλύτερη επεξεργασία από όλους τους τύπους ρυζιού. Όσο περισσότερο επεξεργαζόμαστε το ρύζι τόσο μειώνεται η θρεπτική του αξία. Έτσι, το λευκό περιέχει πολύ λιγότερη ποσότητα βιταμινών Β1 και Β3, μαγνησίου, ψευδαργύρου και φυτικών ινών. Για να καταλάβουμε τη διαφορά, αρκεί να αναλογιστούμε ότι κατά τη διαδικασία παραγωγής του λευκού ρυζιού καταστρέφονται περίπου: 80% της βιταμίνης Β1, 67% της Β3, 90% της Β6, 60% του σιδήρου, 50% του μαγγανίου, 50% του φωσφόρου και το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών.

 

Αναψυκτικά

Περιέχουν πάρα πολλή ζάχαρη, πολλά τεχνητά χρώματα και συνήθως καφεΐνη.Τα ανθρακούχα επιπλέον αποτελούν απειλή για την οστική πυκνότητα και ιδίως αυτά που περιέχουν επιπρόσθετα φωσφορικό οξύ. Τα περισσότερα αναψυκτικά περιέχουν πολλές και κενές θερμίδες και όπως είναι αναμενόμενο πολύ υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, και κατηγορούνται ότι έχουν στενές φιλίες με το διαβήτη. Ακόμη και αυτά που διαφημίζονται ως light περιέχουν γλυκαντικές ουσίες οι οποίες δεν είναι καθόλου ωφέλιμες για την υγεία. 

 

Hot dogs

 

 

Όλα τα επεξεργασμένα κρέατα περιέχουν νιτρικά και νιτρώδη άλατα(προστατευτικά έναντι του κινδύνου αλλαντίασης και αυτά που τους προσδίδουν το ζωντανό κόκκινο χρώμα) που μετατρέπονται στο στομάχι μας στις καθόλου αθώες νιτροζαμίνες. Όλες οι μελέτες καταδεικνύουν ότι όσοι τρώμε αρκετές ανάλογες τροφές αυξάνουμε σημαντικά τις πιθανότητες προσβολής από καρκίνο (κυρίως του εντέρου, του παγκρέατος και της ουροδόχου κύστης).

 

Μαργαρίνη

Αποτελεί εναλλακτική για το βούτυρο και πολλοί γονείς την χρησιμοποιούν. Αν θέλετε, όμως, να ετοιμάζετε πιο υγιεινά γεύματα για όλη την οικογένεια,αποφύγετε τη μαργαρίνη. Είναι γεμάτη λιπαρά και έρευνες την έχουν συνδέσει με διάφορα προβλήματα υγείας.

 

Βιομηχανοποιημένα αρτοσκευάσματα

Κουλουράκια, κέικ, μπισκότα, κρουασάν, cookies είναι αληθινές διατροφικές βόμβες, μια που περιέχουν πολλά λιπαρά, ζάχαρη, λευκό αλεύρι αλλά και αρκετά συντηρητικά και ενισχυτικά γεύσης. Πολλές και 100% κενές θερμίδες, σάκχαρα και ελάχιστη ικανότητα κορεσμού.

 

Ντόνατς

 

 

Ακόμη μια νέα και εντελώς ανθυγιεινή μόδα. Τα ντόνατς είναι τηγανισμένα σε αμφιβόλου ποιότητας έλαια και περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, επεξεργασμένο λευκό αλεύρι και υδρογονωμένα έλαια. Δεν έχουν καμία θρεπτική αξία, έχουν άφθονες θερμίδες, και καμία ικανότητα κορεσμού.

 

Πατατάκια

 

 

Πατατάκια, γαριδάκια και λοιπά αλμυρά σνακς περιέχουν μεγάλες ποσότητες επικίνδυνων ουσιών όπως: ακρυλαμίδιο, χρωστικές, βελτιωτικά γεύσης, κορεσμένα λιπαρά, καμία διατροφική αξία και πάρα πολύ αλάτι.

 

Μαγιονέζα, κέτσαπ

 

 

Η μαγιονέζα περιέχει υποκατάστατα αυγών, πολύ και όχι καλό λίπος, συνήθως σογιέλαιο (από γενετικά μεταλλαγμένη σόγια) και εξαιρετικά πολλές θερμίδες. Η κέτσαπ με την σειρά της περιέχει μεγάλες ποσότητες από ζάχαρη και αλάτι.

 

Δημητριακά με ζάχαρη

Πολλές οικογένειες αγοράζουν για το πρωινό των παιδιών δημητριακά πλούσια σε ζάχαρη, που περιέχουν πολλά συντηρητικά και λίγες φυτικές ίνες. Είναι μακράν προτιμότερο να επιλέγουν ακριβώς το αντίθετο: Δημητριακά χωρίς πρόσθετη ζάχαρη με πολλές φυτικές ίνες.